U Hrvatskoj 15 tisuća krava manje nego prošle godine
Foto: Arhiva
U MINISTARSTVU gospodarstva, rada i poduzetništva u Zagrebu Hrvatska poljoprivredna agencija predstavila je Godišnje izvješće za 2012. godinu.
Izvješće, između ostalog, sadrži sumirane podatke o brojnom stanju domaćih životinja - goveda, svinja, ovaca, koza i malih životinja, rezultate uzgojno selekcijskog rada, te kontrole kvalitete poljoprivrednih proizvoda. Pomoćnica ministra poljoprivrede Vesna Gantner uvodno je istaknula da je Hrvatska poljoprivredna agencija stoljetni nositelj organiziranog uzgojno selekcijskog rada u Hrvatskoj.
"I danas provodi sustavne kontrole kvalitete poljoprivrednih proizvoda. Osim toga, provedu jedinstvenog sustava označavanja domaćih životinja i administriranje novčanih potpora. Djelatnici HPA također na terenu daju savjete poljoprivrednim proizvođačima", rekla je Fantner.
Zajedno s Ministarstvom poljoprivrede, Hrvatska poljoprivredna agencija nositelj je izrade novih operativnih programa za govedarsku, svinjogojsku, ovčarsku, kozarsku i peradarsku proizvodnju, naglasila je Gantner.
"Svrha ovih programa je postizanje konkurentnosti stočarske proizvodnje kroz povećanje proizvodnje i mesa i mlijeka i jaja i to kroz različite načine. Povećanjem grla po gospodarstvu, ostvarivanjem veće proizvodnje po grlu, te spacijalizacijom većeg broja gospodarstava za jedan od prozvodnih tipova u stočarskoj proizvodnji", kaže Gantner.
15 tisuća krava manje nego prošle godine
Ulaskom u Europsku uniju uloga HPA u razvoju stočarske proizvodnje bit će još veća, zaključila je pomoćnica ministra poljoprivrede Vesna Gantner. Što se izvješća tiče, ravnatelj HPA Zdravko Barać predstavio je glavne djelatnosti koje provodi Agencija, te je prikazao stanje uzgojnih programa za govedarstvo, svinjogojstvo, ovčarstvo i kozarstvo. Kada je riječ o stočarstvu, Barać je upozorio na pad broja krava.
"Budući da imamo negdje oko 15 tisuća manje krava u odnosu na prošlogodišnje izvješće. Situacija je to koja je kulminirala u posljednjih 6 mjeseci prošle godine, po mom mišljenju i analizama, ponajprije zbog situacije u mliječnom sektoru gdje je značajniji broj prozvođača napustio proizvodnju". Iako se broj mljekara smanjuje, razina higijenske kvalitete isporučenog mlijeka je visoka, istaknuo je Barać.
"Tako da smo prošle godine, gledajući prosječno, probili granicu od 93 posto, dakle 93,4 posto je mlijeka prve klase, 1. razreda " I u proizvodnji ovčjeg i kozjeg mlijeka bilježe se pozitivni trendovi, a higijenska kvaliteta tog mlijeka održava se također na vrlo visokoj razini, stoji, između ostalog, u izvješću HPA za 2012. godinu.
bi Vas mogao zanimati
Izdvojeno
Pročitajte još
bi Vas mogao zanimati