U Hrvatskoj roditelji nemaju pravo na izbor, a u BiH će uskoro sami odlučivati o cijepljenju djece

Ilustracija: Guliver image/Getty images

RODITELJI u Federaciji BiH uskoro će sami će moći odlučiti hoće li cijepiti svoju djecu, potvrdila je za agenciju Patria (NAP) dr. Jelena Ravlija, federalni epidemiolog. Ukoliko roditelji i odbiju cijepiti svoje dijete, morat će potpisati obrazac kojim prihvaćaju odgovornost za eventualne posljedice svog izbora.

Cijepljenje djece određene dobi protiv nekih bolesti u Federaciji BiH trenutno je, prema federalnoj Naredbi o Programu obaveznog cijepljenja - obvezujuće. No, zbog vrlo jakih organizacija u svijetu koje traže ukidanje cjepiva i u Federaciji je sve više roditelja koji sumnjaju u ispravnost cijepljenja djece.

Prema federalnom Zakonu o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti, roditelji čija djeca nisu cijepljena mogu biti kažnjeni visokim novčanim kaznama, a djeci osporen prijem u vrtić ili školu dok se ne cijepe.

Ipak, Ravlija upozorava da su komplikacije koje mogu nastati kod djece koja nisu cijepljena daleko veće od komplikacija koje mogu nastati nakon cijepljenja.

Podsjetimo kako je hrvatski Ustavni sud odlučio da svi roditelji moraju cijepiti svoju djecu. Suci Ustavnog suda zaključili su da samostalno odlučivanje hoće li cijepiti svoju djecu nije ustavno pravo roditelja. U rješenju Ustavnog suda stoji da je pravo djece na zdravlje važnije od prava roditelja na izbor.

Ministarstvo zdravlja Ustavnom sudu dostavilo je mišljenje u kojem stoji da je cijepljenje medicinsko pitanje, a ne pitanje slobode savjesti ili uvjerenja. Takvo su tumačenje suci prihvatili. Liječnička struka, naime, smatra da je cijepljenje najsigurnija i najdjelotvornija mjera u sprečavanju infektivnih bolesti.
 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara