U Hrvatskoj se nitko ne zabrinjava zbog smjene Erjavca: "Mi nemamo veze s tim promjenama"

U Hrvatskoj se nitko ne zabrinjava zbog smjene Erjavca: "Mi nemamo veze s tim promjenama"

Foto: AFP

SMJENA glavnog slovenskog pregovarača o Ljubljanskoj banci, još uvijek nominalnog šefa diplomacije Karla Erjavca, nije uzburkala duhove s ove strane Sutle. Hrvatska strana vjeruje da slovenski parlament još stigne na vrijeme ratificirati pristupni ugovor Hrvatske s Europskom unijom i "ne bi se šteli mešati" u odluku premijera Janeza Janše.
 
Jučerašnja odluka slovenskog premijera Janeza Janše da iz pregovora s Hrvatskom o Ljubljanskoj banci povuče Karla Erjavca nije zabrinula predsjednika Ivu Josipovića. Tko će pregovarati sa strane Slovenije, kaže, njihova je stvar.
 
"Postoji struktura Vlade i zna se tko odlučuje u Sloveniji. Koga god naši susjedi Slovenci odrede za pregovarača, mi ćemo s naše strane s dužnim poštovanjem prihvatiti i pregovarati", rekao je Josipović.
 
"Nemamo veze s tim"
 
S dužnim poštovanjem šefica hrvatske diplomacije Vesna Pusić pregovore nastavlja s Tonetom Kajzerom, državnim tajnikom koji u Janšinom kabinetu vodi brigu o gospodarskoj diplomaciji i premijerovim vanjskopolitičkim aktivnostima.
 
Tekst se nastavlja ispod oglasa
"Što se hrvatske strane tiče, mi zapravo nemamo veze s tim promjenama već je to više rezultat interne situacije", rekla je jučer ministrica Pusić.
 
Susreću se Milanović i Janša?
 
Interna situacija slovenska je politička kriza, odlazak Erjavčeve Demokratske stranke umirovljenika iz Vlade. Zbog toga je premijer Janša odlučio povući šefa diplomacije iz pregovora kako svojim pretjeranim nastupanjem u javnosti vezanim uz odlazak njegove stranke iz Vlade i skorašnji odlazak s mjesta ministra vanjskih poslova, ne bi ugrozio važnost pregovora. Tako je obznanjeno jučer iz Janšinog ureda, kao i informacija da će o Ljubljanskoj banci dvojica premijera razgovarati 10. ožujka. Slovenski komentatori problematičnim ocjenjuju datum susreta, ocjenjujući da se gubi vrijeme potrebno za ratifikaciju hrvatskog pristupnog ugovora, kao i da Janša nastoji dobiti na vremenu za učvršćivanje slovenske pregovaračke pozicije. Predsjednika Ivu Josipovića takva tumačenja ne zabrinjavaju. On ima drugačije informacije.
 
"Činjenica da će premijer razgovarati s našim premijerom, može biti samo dobar znak. Po onome što sam čuo, slovenski parlament može stići ratificirati sporazum".
 
Susret dvojice premijera, međutim, hrvatska strana još uvijek nije potvrdila niti opovrgnula. Na temu Ljubljanske banke i odnosa sa Slovenijom premijer Zoran Milanović jučer je tek ponovio hrvatska stajališta iz pregovaračkog procesa i zaključio kako su se sve slovenske parlamentarne stranke izjasnile za ratifikaciju hrvatskog pristupnog ugovora s Europskom unijom.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara