U Iraku i Siriji bori se 60-ak Australaca, do sada je ubijeno njih 15

Ilustracija: Hina

AUSTRALSKA sigurnosno obavještajna agencija (ASIO) objavila je kako je do sada u Siriji i Iraku ubijeno 15 njihovih državljanina koji su se borili na strani džihadista, piše AFP.

Šef obavještajne službe, David Irvine, upozorio je kako se u sukobe u Siriji i Iraku uključilo više Australaca nego u sve ostale ekstremističke sukobe zajedno. Upozorio je kako se broj građana koji predstavljaju prijetnju sigurnosti značajno povećao.

"ASIO vjeruje kako se u Siriji i Iraku trenutno nalazi oko 60 Australaca koji se bore za IS i Jahabat-al-Nusru", izjavio je Irvine i dodao da u Australiji oko 100 osoba "aktivno podupire" te ekstremističke skupine regrutirajući nove borce te osiguravajući sredstva i opremu.

Australija je povećala svoje napore u borbi protiv terorizma te je zbog straha da se stvori nova generacija militanata povećala izdvajanja za sigurnosti i obavještajnu službu. U planu su i promjene zakona kojima bi se olakšalo uhićenje i procesuiranje terorista. Nedavno su osnovane i protuterorističke jedinice u međunarodnim zračnim lukama u Sidneyu i Melbourneu.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara