U Ljubljani održan veliki prosvjed: "Janša se klima kao pokvaren zub!"

U Ljubljani održan veliki prosvjed: "Janša se klima kao pokvaren zub!"

Foto: RTV Slovenija 

SIMBOLIČNIM paljenjem maski koje označavaju "licemjernost političara" večeras je okončan prosvjed građana ispred Parlamenta Republike Slovenije, javili su novinari agencije Anadolija s mjesta događaja. Riječ je bila o prosvjedu kulturnih radnika pod nazivom "Protestival", kao svojevrsnom uvodu u "3. sveslovensko ljudsko vstajo" (3. sveslovenski narodni ustanak) koji biti održan sutra na Kongresnom trgu u 15 sati.
 
Pod parolom "Umetnost na ulico", više stotina građana, većinom kulturnih radnika, poslalo je poruke slovenskim političarima. Uz nastupe slovenskih glumaca, književnika i rock bandova, okupljeni su uzvikali "Ne levo, ne desno, tukaj smo". Upravo tom parolom prosvjednici već neko vrijeme žele poručiti da se ne svrstavaju ni za lijevu ni za desnu političku opciju.
 
Bilo je pokušaja desno orijentiranih političkih struja u Sloveniji da se prosvjednici označe kao dio ljevice koja želi na vlast, ali prosvjednici rezolutno odbacuju takvu mogućnost.
 
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Iako se na današnjem prosvjedu mogla čuti poznata "Internacionala", ali i pjesme koje svojim sadržajem upućuju na doba socijalizma u ex-Jugoslaviji, novinare agencije Anadolija organizatori prosvjeda su obavijestili da je riječ o "uobičajenom folkloru" te da "nitko nikoga ne želi sprječavati u pjevanju onoga što mu je srcu drago".
 
"Nas mlađe motivira rock glazba, a starije prosvjednike Inernacionala, to je normalno. Tu nema ništa sporno, a to što tvrdi desnica, koja bi od nas napravila ljevicu da zataška činjenicu da nas podržava 80 posto građana Slovenije, njihov je pokušaj da minimaliziraju nešto što ih je do temelja uzdrmalo. Janez Janša se klima kao pokvareni zub. Samo je pitanje vremena kada će ispasti", izjavila je za agenciju Anadolija nekolicina aktivista na prosvjedima.
 
Prosvjednici su istakli da je riječ o tzv. direktnoj demokraciji (dirdem demokracija) te da se ponajviše organiziraju preko Facebooka i Twittera. Bilo kakva mogućnost da netko iskoristi trenutne prosvjede za vlastitu političku promidžbu za njih je isključena i u temeljima onemogućena te čvrsto poručuju: "Ne levo, ne desno, tukaj smo".
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara