U Maleziju čamcima stiglo više od tisuću izbjeglica iz Bangladeša i Mianmara

U Maleziju čamcima stiglo više od tisuću izbjeglica iz Bangladeša i Mianmara

Ilustracija: FAH

U MALEZIJU se u ponedjeljak iskrcalo 1.018 izbjeglica iz Bangladeša i Mianmara, pripadnika etničke skupine Rohingya koji su doputovali trima čamcima, objavila je policija.

Policija na sjeverozapadnom malezijskom otoku Langkawiju objavila je da su usred noći stigla tri čamca s izbjeglicama.

Ilegalno je u Maleziju stiglo 555 izbjeglica iz Bangladeša i 463 Rohingya muslimana iz Mianmara, među kojima je 99 žena i 54 djece. Njih će predati uredu za imigracije, rekao je predstavnik policije.

Više od stotinu tisuća muslimana bez državljanstva, pripadnika skupine Rohingya, pobjeglo je od 2012. od nasilja i siromaštva u Mianmaru. Većina ih putuje u Maleziju i Indoneziju preko Tajlanda krijumčarskim čamcima. Krijumčari ih drže u logorima po džungli u bijednim uvjetima dok njihove obitelji za njih ne plate otkupninu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dan ranije indonezijske su vlasti spasile šesto izbjeglica koji su se nasukali na obalu Aceha, za koje se isto vjeruje da pripadaju progonjenoj etničkoj zajednici Rohingya.

Procjenjuje se da se u prva tri mjeseca 2015. u krijumčarske čamce ukrcalo 25.000 Rohingya i Bangladešanaca, što je dvostruko više od istog razdoblja u 2014., objavila je agencija Ujedinjenih naroda za izbjeglice UNHCR.

Kao jedna od snažnijih ekonomija jugoistočne Azije Malezija je magnet za ilegalne imigrante iz siromašnih zemalja regije.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara