U Parizu veliki prosvjed podrške Palestini: Gađali policiju kamenjem, razbijali izloge, 40 privedenih

U Parizu veliki prosvjed podrške Palestini: Gađali policiju kamenjem, razbijali izloge, 40 privedenih

Screenshot: YouTube

BAREM četrdesetak osoba je privedeno u subotu u Parizu na zabranjenom propalestinskom skupu na kojemu su redarstvene snage bacile suzavac na skupinu koja ih je gađala.

Na Trgu Republike se u 15.00 sati po mjesnom i srednjoeuropskom vremenu okupilo oko 5000 ljudi, premda je policija zabranila skup zbog visokog rizika od nasilja. Policija nije rastjerala prisutne, ali je oko trga imala velik broj ljudi.

Među prosvjednicima je bio veći broj mladih čija su lica bila zamotana rupcima. Oni su kamenjem i drugim predmetima gađali policiju i razbijali izloge trgovina.

Četrdesetak osoba je privedeno, među kojima je dvadesetak smješteno u pritvor, rekao je policijski izvor.

U prijestolnici je bilo mobilizirano oko 2000 policajaca koji su bili raspoređeni oko Trga Republike i u četvrti Bastille, gdje su nakon prosvjednog skupa održanog 13. srpnja izbili izgredi pokraj sinagoge. Posljednjih tjedana otkako se održavaju prosvjedi bilo je i sukoba prosvjednika s policijom te napada na sinagogu i židovske trgovine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Za razliku od propalestinskih skupova diljem Europe koji ne izazivaju polemiku, u Francuskoj prosvjede protiv izraelske ofenzive prati kontroverza o zabrani nekih skupova i o porastu antisemitizma.

Predsjednik Francois Hollande, kojeg dio njegove ljevice i dio desne oporbe kritiziraju zbog uloge vatrogasca piromana u zabranjivanju prosvjeda, opetuje da se "ustavni poredak mora poštovati i odbaciti slogane koji izražavaju mržnju". Neki prosvjednici, nevladine organizacije pa i političari vladajućih socijalista kritiziraju zabrane kao kontraproduktivne.

Ministar unutarnjih poslova Bernard Cazeneuve kazao je pak da je u posljednja dva tjedna 5 prosvjednih skupova bilo zabranjeno, od 300 takvih prosvjeda diljem zemlje.

Nevladine organizacije Amnesty International i Human Rights Watch izrazile su pak zabrinutost zbog ograničenja "slobode okupljanja".

Organizatori današnjeg skupa negiraju optužbe za antisemitizam. "Naš cilj nije napasti Židove, nego osuditi politiku izraelske vlade", kazao je Tarek Ben Hiba, lokalni političar i čelnik 20 udruga koje su organizirale prosvjed.

Propalestinski skupovi organizirani su u subotu i u drugim francuskim gradovima, kao i svakog vikenda od početka izraelske ofenzive na Gazu.

Francuska ima najveću židovsku i najveću muslimansku zajednicu u Europi i napetosti koje su znale buknuti na Bliskom istoku često su stvarale nove tenzije između dviju zajednica.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara