U Podsusedu otvorena plinska stanica za punjenje ZET-ovih autobusa

Ilustracija: Arhiva

U PODSUSEDU je otvorena nova plinska stanica za punjenje ZET-ovih autobusa, koji su se do sada koristili onom privremenom u sklopu Gradske plinare. Do kraja godine će se napraviti i jedna u Dubravi, kojom će se moći koristiti i građani. Najavio je danas zagrebački gradonačelnik Milan Bandić, koji je jutros u rad pustio plinsku stanicu na Samoborskoj cesti.

Čak 60 ZET-ovih autobusa će se u Podsusedu svakodnevno puniti plinom, brzinom od 5 do deset minuta po spremniku, umjesto dosadašnjih 45 minuta.

"Nakon četiri godine praznog hoda bivše uprave Zagrebačkog holdinga napravili smo ovo i pustili u pogon. Treba zaboraviti što je bilo i okrenuti se naprijed. Ovo je jeftinije te ekološki opravdanije. Nakana nam je i buduće autobuse koje budemo kupovali kupiti na plin".

Sljedeću plinsku stanicu prvi čovjek grada najavio je u istočnom dijelu Zagreba.

"Krećemo u projekt punionice u Dubravi, da bi do konca godine i tamo to pustili u pogon. I onda imamo zadovoljene kapacitete za sve busove, ove koje imamo u ZET-u na plin, tako i za one koje ćemo tek nabaviti".


Investicija punionice u Podsusedu stajala je oko 8 i pol milijuna kuna, poručio je direktor ZET-a Ivan Tolić i pojasnio što je sve napravljeno s tim novcem.

"Ona uključuje rekonstrukciju dizel pumpe, dakle potpuno novi spremnici za dizel gorivo, nova plinska instalacija i oprema te građevinski radovi. Dakle, sve što smo radili košta oko 8 i pol milijuna kuna".

Koliko će koštati buduća plinska stanica u Dubravi za sada još nije poznato. Ono što se već sada zna je da će se s njom moći koristiti i građani.

"Tako da bi se ZET-ovi autobusi punili s unutarnje strane buduće stanice, a da bi sa strane Mandlove ulice ostavili mogućnost da svoje kamione, autobuse ili automobile puni građanstvo Grada Zagreba".

Osim što su ovakvim načinom vožnje ekološke uštede nemjerljive, očekuju se i one financijske od oko 30 posto, no stvarne brojke će se znati tek nakon godinu dana, zaključuje Tolić.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara