U Sisku rekordno nizak broj poroda, nije pomoglo ni obnovljeno rodilište

Foto: Hina

U RODILIŠTU sisačke Opće bolnice dr. Ine Pedišića prošle je godine obavljeno samo 904 poroda, najmanje do sada, doznaje se danas u sisačkom rodilištu.

Godinu ranije rođeno je stotinjak djece više, a prije Domovinskog rata u sisačkom je rodilištu rađano i više od dvije tisuće djece na godinu.

Osim pada broja stanovnika, uzroke pada nataliteta u Sisačko-moslavačkoj županiji dr. Igor Šket vidi i u zabrinjavajućoj ekonomskoj situaciji. Kako kaže, ni vrhunski uvjeti i uzorni standard u obnovljenom rodilištu nisu mogli utjecati na porast broja poroda.

Ipak, očekuje kako će poroda ove godine ipak biti više.

Iako se u prosjeku u sisačkom rodilištu na Silvestrovo obavljaju po tri poroda, na prvu se ovogodišnju bebu čekalo tri dana. Malu Noru i njenu majku Moniku Vidaković (20) iz Novog Sela danas je posjetio i darovao ih sisački dogradonačelnik Marko Krička.

"Grad Sisak ne može mnogo učiniti na povećanju nataliteta, ali smo ipak porodiljne naknade od ove godine udvostručili i sada iznose tisuću kuna. Otvaranjem vrtića i drugim mjerama nastojimo stvoriti što bolje uvjete za odgoj djece, ali smo svjesni da je i to premalo za porast nataliteta", rekao je Krička.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara