U Sotinu kod Vukovara pronađeni posmrtni ostaci hrvatskih civila ubijenih 1991. godine

Foto: Vlado Kos/Cropix

U ORGANIZACIJI Ministarstva branitelja RH, Uprave za zatočene i nestale, u Sotinu, prigradskom naselju Vukovara, predstavljeni su prvi rezultati započetih ekshumacija na dvije lokacije u mjestu Sotin.

Današnjoj ekshumaciji nazočili su ministar branitelja, gospodin Predrag Matić, pomoćnik ministra na čelu Uprave za zatočene i nestale, gospodin Ivan Grujić te pomoćnik ministra na čelu Uprave za pravne i stambene poslove, gospodin Bojan Glavašević

"Lociranje grobnice u Sotinu rezultat je intenzivnih višemjesečnih napora i razgovora s Republikom Srbijom, a osobito radnih sastanaka predstavnika Uprave za zatočene i nestale i Komisije Vlade Republike Srbije. Ovo je prvi korak, ali Vlada Republike Hrvatske neće stati dok ne pronađemo svakog našeg građanina", istaknuo je ministar branitelja Predrag Matić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sveukupno, iz Sotina su 1991. godine nasilno odvedene i nestale 43 osobe.

Poduzetim aktivnostima Uprave za zatočene i nestale, konačno je utvrđena i riješena sudbina 18 osoba nestalih osoba, dok 25 nestalih mještana Sotina još uvijek tražimo, priopćili su iz Ministarstva branitelja.

Aktivnosti Uprave za zatočene i nestale usmjerene su na: pronalazak novih mjesta masovnih i pojedinačnih grobnica te identifikaciju preostalih posmrtnih ostataka ekshumiranih u Sotinu.

Dana 18. travnja 2013. na lokaciji Atar Sotinski vinogradi pronađena je grobnica u kojoj se, prema raspoloživim informacijama, nalaze posmrtni ostaci, ili dijelovi posmrtnih ostataka, triju osoba, mještana Sotina odvedenih 26./27. prosinca 1991. godine. Prema istom izvoru, dio posmrtnih ostataka s ove lokacije, izmješten je 1996. u sekundarnu grobnicu na prostoru bivše klaonice koja se trenutno istražuje. Informacije o grobnicama Ministarstvo branitelja dobilo je od Tužiteljstva Republike Srbije tj. od dvoje optuzenih za ratni zlocin u Sotinu.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara