U Tihom oceanu otkriven najveći vulkan na Zemlji i jedan od najvećih u Sunčevom sustavu

Foto: GeoHack

GEOLOZI su uvjereni kako su u Tihom oceanu otkrili najveći vulkan na Zemlji, ujedno i jedan od najvećih u solarnom sustavu - svega je za oko 25 posto manji od gigantskog vulkana Olimpska gora na Marsu, kojeg se smatra najvećim u Sunčevom sustavu. Do sad se najvećim vulkanom na Zemlji smatrao Mauna Loa, jedan od pet vulkana s Havajskog otočja.

Vulkan Tamu Massif nalazi se na području ogromne podvodne ravnice Shatsky Rise, oko 1.600 kilometara istočno od Japana i veličine je približno kao Britansko otočje. Znanstvenici navode kako pokriva površinu od oko 310 tisuća kvadratnih kilometara te je visine od oko 3,5 kilometara. Za razliku od Olimpske gore koji se izdiže čak 20 kilometara u visinu, ali ima "plitko korijenje", geolozi su uvjereni kako podnožje Tamu Massifa seže čak oko 30 kilometara u dubinu Zemljine kore.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ranije se smatralo da je Tamu Massif skupina vulkana, kakvih na Zemlji ima na desetke, ali je tim predvođen William Sagerom sa Sveučilišta A&M u Teksasu ustanovio kako je riječ ipak o samo jednom masivnom vulkanu. Ime Tamu dolazi od naziva Sveučilišta - Texas A&M University, na kojem je Sager podučavao 29 godina.

Vjeruje se da je Tamu Massif  star oko 145 milijuna godina i da je postao neaktivan nekoliko milijuna godina nakon što se formirao.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara