U Ukrajini počeli razgovori o smirivanju krize, pobunjenici nisu pozvani

Screenshot: Hina

UKRAJINSKI političari i građanske udruge okupili su se u srijedu na razgovorima o tome kako zaustaviti prorusku pobunu na istoku, ali odbijanje Kijeva da na okrugli stol pozove pobunjenike dovodi u u pitanje hoće li sastanak pridonijeti smirivanju krize.

Sastanak se događa u vrijeme pojačanih napetosti, dan nakon što je sedam ukrajinskih vojnika poginulo u zasjedi kod Kramatorska, najkrvavijem napadu otkako su u travnju na istok zemlje poslane snage sigurnosti radi gušenja ustanka.

Uz anektirani Krim, Ukrajini prijeti novo odcjepljenje nakon referenduma o neovisnosti održanog u nedjelju u Donjecku i Luhansku.

Na sastanku u Kijevu sudjeluju ministri, čelnici političkih stranaka, kandidati na predsjedničkim izborima 25. svibnja, poslovni ljudi i lokalni dužnosnici. Sudionici bi trebali razmotriti način kako osigurati veću lokalnu autonomiju koja bi, nadaju se vlasti u Kijevu, trebala ublažiti nezadovoljstvo na istoku Ukrajine.

No, vlada je iz okruglih stolova isključila pobunjenike koje naziva "teroristima" što je izazvalo međunarodnu osudu. Moskva je istaknula da bi Kijev i separatisti trebali izravno pregovarati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"Spremni smo na razgovore sa svakim tko ima legitimne političke ciljeve i spreman ih je ostvariti legalnim sredstvima, s onima koji nemaju okrvavljene ruke", rekli su u zajedničkoj izjavi privremeni predsjednik Oleksandr Turčinov i premijer Arsenij Jacenjuk. Oni su rekli da će razgovarati o mogućoj decentralizaciji ali ne i o "federalizaciji", koju traže separatisti i Rusija, jer bi to po mišljenju Kijeva moglo dovesti do prevelike decentralizacije i gubitka kontrole nad dijelovima teritorija.

Glasnogovornica pobunjenika u Slavjansku Stela Koroševa rekla je da ustanici nemaju službeno stajalište o razgovorima.

"Kijev nas naziva teroristima i ekstremistima što su ozbiljne optužbe koje mogu imati dalekosežne pravne posljedice. Mi pokušavamo osloboditi našu zemlju i nismo teroristi", rekla izjavila je Koroševa.

Zapadne zemlje ukrajinsku krizu žele rješavati kroz dijalog

Zapadne zemlje žele vjerovati u "nacionalni dijalog" koji će u srijedu organizirati vlada u Kijevu, usprkos sukobima na istoku Ukrajine u kojima je u utorak poginulo sedam osoba i, najvjerojatnije, odsutnosti proruskih separatista na tim pregovorima.

Njemačka kancelarka Angela Merkel ocijenila je u utorak da "okrugli stolovi" koji će se ubuduće održati u Ukrajini moraju biti što širi i što sveobuhvatniji, ali da nasilju nema mjesta u toj zemlji.

"Mislim da okrugli stolovi (...) pružaju dobru mogućnost" da se pokuša pronaći rješenje za eksplozivno stanje u Ukrajini kojoj prijeti komadanje, rekla je kancelarka na tiskovnoj konferenciji u Berlinu.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara