U Zagrebu najviše pritužbi na kršenje ljudskih prava

U Zagrebu najviše pritužbi na kršenje ljudskih prava

Foto: Hina

PUČKA pravobraniteljica Lora Vidović predala je Saboru Izvješće o stanju ljudskih prava za prošlu godinu, a najveći broj pritužbi građana odnosi se na Grad Zagreb. Dobra vijest je da se dobar dio tih problema može riješiti dobrom i kvalitetnom suradnjom, a na tu temu je sazvan i sastanak u Gradskoj upravi, rekla je pravobraniteljica Vidović.

"Iz Zagreba je prošle godine bilo 939 pritužbi, što je gotovo dvostruko povećanje u odnosu na prošlu godinu. Ukupan broj pritužbi koji smo zaprimili prošle godine je bio preko tri tisuće. Međutim, činjenica da je tako velik broj pritužbi iz grada Zagreba, nije samo zato što u Zagrebu živi najveći broj stanovnika. To vidimo kad usporedimo broj pritužbi koje dolazi iz ostalih dijelova Hrvatske", navela je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Građani su uglavnom nezadovoljni trajanjem sudskih postupaka, ali i donesenim presudama, no to nisu jedine pritužbe koje imaju. "Ono što vidimo je zaista veliko povećanje vezano uz socijalna prava građana, što također nije neobično kad znamo u kakvom teškom socijalnom stanju mnogi žive. Mi tu donosimo neke vrlo konkretne prijedloge Vladi i nadležnim tijelima, kako mogu poboljšati prava građana u tom smislu."

No, tu su i administrativne barijere, zbog čega su građani posebno nezadovoljni, kaže pravobraniteljica. "Osjeća se jedna velika izgubljenost građana u odnosu sa državnom Upravom gdje jako često ne znaju kome se uopće trebaju obratiti da bi neki njihov problem mogao bit riješen. A onda dodatno uz to je i veliki problem što često nemaju ostvaren pristup besplatnoj pravnoj pomoći. Što zapravo ne znaju kako neko svoje pravo zaštiti i kome se trebaju obratiti."

Cilj je u budućnosti postati dostupni građanima diljem zemlje i otvoriti urede Pučke pravobraniteljice u Osijeku, Rijeci i Splitu, kako bi se ljudima u regionalnim središtima brže rješavali problemi koji ih muče.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara