U Zagrebu počinje 7. izdanje "Filmskih mutacija: festivala nevidljivog filma"

U Zagrebu počinje 7. izdanje "Filmskih mutacija: festivala nevidljivog filma"

Foto: Filmskemutacije.com

VEČERAS u Zagrebu počinje 7. izdanje "Filmskih mutacija: festivala nevidljivog filma" koje će se do 5. prosinca odvijati u Zagrebu, ali i Rijeci te Ljubljani.

Sedmo izdanje Filmskih mutacija: festivala nevidljivog filma pod naslovom "Slika kapital" odvijat će se od 25. studenog do 5. prosinca u kinu Tuškanac u Zagrebu, od 26. studenog do 1. prosinca u Art-kinu Croatia u Rijeci, a u Slovenskoj kinoteci u Ljubljani 9. siječnja. Program uključuje i cjelovitu retrospektivu jedne od najintrigantnijih redateljica današnjice - Claire Denis, zatim program filmova Guya Deborda te predavanje teoretičara Jonathana Bellera.

Retrospektiva Claire Denis uključuje 14 filmova, među kojima su neki od njezinih najpoznatijih radova ("Dobar posao" i "Nevolje svakog dana") te njezin najnoviji film Nitkovi, s kojim će se službeno otvoriti ovogodišnji festival u subotu 30. studenoga u 19 sati u kinu Tuškanac, točno na polovici zagrebačkog programa, a pri kraju riječkog.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Uz program filmova Claire Denis (nazvan "Politike stranosti") prikazat će se i program "Kritika odvajanja Guyja Deborda", koji uključuje njegove strateške diverzije slika spektakla u filmovima kao što su Društvo spektakla i Kružimo u noći i proždire nas vatra.

Teme ovih dvaju autorskih blokova povezuje kustoski program "Ovdje i drugdje" talijanskog filmskog kritičara Tonija D"Angele, urednika časopisa La Furia Umana s devet recentnih filmskih radova, među kojima su "Vive l"amour" Montea Hellmana, underground film "Divlje vještice" Daniela Fawcetta i Clare Pais i nekoliko drugih, među kojima valja istaknuti i "Saudade" filmaša Jean-Claudea Rousseua, koji će 5. prosinca u sklopu predavanja na Akademiji likovnih umjetnosti pod naslovom "Kadar, orijentacija, motiv" prikazati nekoliko svojih umjetničkih filmova.

Festival uključuje i multimedijalni događaj: film "Priča o plutajućim travkama" Yasujira Ozua s izvođačem za nijeme filmove benshijem Ichirom Kataokom i glazbenicima Damirom Pricom Kafkom, Mirom Manojlovićem, Igorom Pavlicom i Franjom Glušcem, koji će se održati 5. prosinca u kinu Tuškanac u 19 sati.

Ovogodišnju temu teorijski će utemeljiti predavanje Jonathana Bellera, jednog od najprovokativnijih teoretičara medijske kulture, koje će se 4. prosinca održati na Akademiji dramske umjetnosti pod naslovom "Kompjutacijski kapital" o arhivima vidljivog i logistici vizualizacije i s obzirom na povijest vizualizacije i digitalne kulture.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara