U Zagrebu seminar o jamstvu sigurnog trošenja sredstava iz EU fondova

U Zagrebu seminar o jamstvu sigurnog trošenja sredstava iz EU fondova

Foto: Hina

U ZAGREBU će se danas održati seminar o poboljšanju upravljanja te jamstvu sigurnog trošenja sredstava iz strukturnih i investicijskih fondova EU-a. Domaćini su Europska komisija, tijela hrvatske vlasti i Transparency International Hrvatska, vodeća nevladina organizacija u tom području.

Kako su pojasnili iz Europske komisije, na seminaru će biti predstavljeni alati i instrumenti kojima se olakšava upravljanje sredstvima iz fondova te će se raspravljati o konkretnim mjerama za izgradnju administrativnih kapaciteta i izobrazbu hrvatskih službenika za uspješnu primjenu sredstava iz fondova. Sudionici će se baviti i mjerama za suzbijanje prijevare i korupcije, koje građane lišavaju stvarnih prednosti koje donose ulaganja EU-a.

Hrvatska može mnogo dobiti iz europskih strukturnih i investicijskih fondova. U aktualnom programskom razdoblju 2014. - 2020. u hrvatske će se regije uložiti više od 10,5 milijardi eura iz europskih strukturnih i investicijskih fondova, što je jedan od glavnih izvora javnih ulaganja u Hrvatskoj.

U novom financijskom razdoblju jači se naglasak stavlja na poboljšano upravljanje i kapacitete u upravljanju sredstvima iz fondova kako bi se postigao najveći mogući učinak. Novim se pravilima od nacionalnih vlasti prvi put izričito traži uvođenje razmjernih mjera za prevenciju prijevara, u kojima se moraju definirati potencijalna područja rizika i predložiti rješenja za njih. Prema najnovijim istraživanjima Eurobarometra i Transparency Internationala, više od 94 posto hrvatskih građana smatra da je korupcija vrlo raširena u Hrvatskoj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Provodimo politiku nulte tolerancije na zloupotrebu europskih fondova. Moramo štititi buduća ulaganja i iz njih izvući najveću moguću korist kako bi građani osobno osjetili njihove prednosti u obliku novih radnih mjesta, povećanja blagostanja i bolje kvalitete života. U okviru pretpristupnih instrumenata (IPA) hrvatske institucije već su stekle praktično iskustvo u upravljanju europskim fondovima. No sada je riječ o mnogo većim ulaganjima. Zbog toga i dalje tijesno surađujemo s hrvatskim institucijama na svim razinama kako bismo bolje pripremili njihove zaposlenike na primjenu sredstava iz fondova te zajamčili postojanje administrativnih kapaciteta i na taj način osigurali kvalitetno ulaganje svakog eura", rekao je uoči seminara u Zagrebu povjerenik EU-a za regionalnu politiku Johannes Hahn.

Branko Grčić, potpredsjednik Vlade i ministar regionalnog razvoja i fondova Europske unije, poručio je kako Hrvatska kao država članica Europske unije radi na sprječavanju, otkrivanju i otklanjanju svih nepravilnosti i prijevara u korištenju sredstava iz europskih strukturnih i investicijskih fondova, kao i osiguranju povrata neopravdano isplaćenih sredstava.

"Naša upravljačka tijela moraju stoga uspostaviti učinkovite mjere zaštite proporcionalne s identificiranim rizicima i aktivno surađivati s europskim institucijama jer borba mora biti zajednički napor između institucija zemalja članica i europskih institucija. Seminari poput današnjeg od iznimne su važnosti za informiranje šire javnosti, jačanje svijesti i podrške aktivnostima koje provodimo u području borbe protiv prijevara i korupcije u upravljanju europskim strukturnim i investicijskim fondovima", naglasio je Grčić.

Seminar je jedan u nizu događanja koja Komisija organizira kako bi državama članicama EU-a olakšala maksimalno iskorištavanje europskih strukturnih i investicijskih fondova.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara