U akciji poginulo pet ukrajinskih vojnika, Njemačka blokirala vojni ugovor s Rusijom

Foto: Hina

NJEMAČKA je u ponedjeljak objavila da je zabranila isporuku vojne opreme Rusiji zbog krize u Ukrajini. Ministar gospodarstva Sigmar Gabriel povukao je dozvolu tvrtki Rheinmetall za izvoz opreme namijenjene centru za obuku ruske vojske vrijednom 128 milijuna eura, objavilo je njegovo ministarstvo.

Tvrtka će imati pravo na odštetu zbog blokade tog ugovora, koji je odobrila prošla njemačka vlada. Moskva je na tu odluku njemačke vlade zaprijetila da će tražiti odštetu sudskim putem, prenio je Interfax.

Berlin je taj ugovor privremeno suspendirao u ožujku nakon ruske aneksije Krima. Rheinmetall je trebao pomoći u razvoju visokotehnološkog centra za vojnu obuku koji se nalazi 350 kilometara istočno od Moskve. U njemu je obuku trebalo proći oko 30.000 vojnika.

Ukrajinci osvojili željezničko čvorište, pet vojnika poginulo

Pet ukrajinskih vojnika poginulo je, a 15 ih je ranjeno tijekom posljednja 24 sata u borbama u istočnoj Ukrajini gdje su vladine snage vratile pod svoj nadzor važno željezničko čvorište od proruskih pobunjenika, kazao je ukrajinski dužnosnik u ponedjeljak u Kijevu.

Kijev je intenzivirao operacije protiv separatista i postigao uspjehe na terenu u posljednja dva tjedna. "Postrojbe koje sudjeluju u protuterorističkoj operaciji jučer su preuzele grad Jasinuvata koji je važno čvorište regionalnog željezničkog sustava", rekao je Andrij Lisenko, glasnogovornik vojnih operacija na istoku. Separatisti su to čvorište osvojili u svibnju. Ono se nalazi sjeverno od Donjecka u blizini glavne ceste koja vodi za Luhansk. Borbe u Luhansku dovele su do prekida električne energije, pitke vode i pada mobilne mreže u tom gradu.

Ukrajinski ministar obrane Valerij Heletej rekao je kako njegove snage osvajaju značajne dijelove pobunjeničkog teritorija na istoku zemlje te da će pobjeda doći uskoro.

Njegovi komentari događaju se dok se stanovnici Luganska i Donjecka pripremaju za opsadu ukrajinskih snaga koje stežu obruč oko ovih središta pobune. Jučer je upravo u prigradskim naseljima ovih gradova ubijeno devet civila, a najteže je u Lugansku koji je opkoljen i bez struje.

RT javlja da je granica s Rusijom kod Gukova dvaput granatirana tijekom nedjelje. Kako ističu, napad ukrajinske vojske dogodio se dok su promatrači OESS-a i međunarodni istražitelji radili na mjestu pada malezijskog aviona u blizini.

Ukrajinski ministar kaže da je do sada oslobođeno 65 gradova i sela te da je pobunjenički teritorij smanjen dva i pol puta u posljednja četiri tjedna, a optužio je pobunjenike i za rušenje malezijskog putničkog zrakoplova. Do sada je u sukobima od travnja poginulo više od 1500 ljudi.

Rusija najavila vojnu vježbu uz ukrajinsku granicu

Rusija je u ponedjeljak, demonstrirajući snagu, najavila vojnu vježbu uz granicu s Ukrajinom u kojoj će sudjelovati i borbeni zrakoplovi i helikopteri, prenijela je ruska agencija Interfax.
Glasnogovornik zračnih snaga kazao je kako će od ponedjeljka do petka više od stotinu zrakoplova i helikoptera biti angažirano u vježbama kojima će se provjeravati i raketni sustavi.

Glasnogovornik Igor Klimov kazao je kako su ove vježbe tek prve u nizu kojima će se poboljšati koordinacija u vojsci, ne spominjući pri tom Ukrajinu u kojoj se proruski pobunjenici bore protiv vlade u Kijevu.

Zapad optužuje Rusiju da uz granicu s Ukrajinom nagomilava snage i da naoružava pobunjenike u istočnoj Ukrajini što Moskva niječe.

Klimov je kazao da će u vježbama sudjelovati lovci Su-27 i MiG-31 te najnoviji ruski borbeni zrakoplov Su-34, kao i helikopteri Mi-8, Mi-24 i Mi-28N te da će vježbati i ispaljivanje raketa.

Vježbom će se testirati naoružanje zrakoplova i helikoptera "na metama na zemlji i u zraku i ispaljivat će se protuzračne rakete na području Ašuluka".

Rusi tvrde: Više od 400 ukrajinskih vojnika prešlo je u Rusiju

Službenik ruske granične sigurnosti kazao je kako je više od 400 ukrajinskih vojnika prešlo u Rusiju, navodi se u priopćenju agencije Interfax.

Još uvijek se ne zna točan razlog prelaska vojnika. Rusi tvrde kako su vojnici dezertirali te da su im otvorili sigurni koridor. Ukrajinska strana pak tvrdi kako su napadi pobunjenika prisilili vojnike da prijeđu na ruski teritorij. Navode kako su vojnici ostali bez municije, no nisu objavili točan broj vojnika.

Vasilij Malayev, šef Federalne službe sigurnosti granične patrole regije Rostov, kazao je za Interfax kako je Rusija osigurala siguran ulazak za 438 vojnika.

Ukrajinska strana tvrdi kako se 72. brigada, koja je bila pod stalnom paljbom separatista, podijelila na dvije grupe. Jedan dio grupe trebao se priključiti drugoj jedinici, a drugi dio grupe trebao je zadržati položaj i odvlačiti pažnju separatista.

"Grupa je u jednom trenutku potrošila svu municiju nakon čega je napustila položaj", kazao je Oleksij Dmitrashkovsky i dodao da ne zna točan broj vojnika koji je prešao na ruski teritorij.

 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara