U bolnici šest osumnjičenih za krađu radioaktivnog materijala u Meksiku

Foto: Ilustracija

ŠEST osoba je uhićeno pod sumnjom da su u ponedjeljak otele kamion s "iznimno opasnim" radioaktivnim medicinskim otpadom. Prevezeni su u bolnicu sa simptomima radijacijske bolesti, izvijestile su u petak meksičke vlasti.

Šestorica muškaraca, čiji identitet nije poznat, trenutno su u bolnici u Pachuci, prijestolnici meksičke države Hidalga, kamo su ih dovezli savezni policajci, rekao je za AFP Pedro Luis Noble Monterrubio, tajnik za zdravstvo te države.

Među tom šestoricom su dvojica mladića od 16 i 25 godina koji povraćaju, osjećaju mučninu i vrtoglavicu i odmah su hospitalizirani, a ostala četvorica su prevezena u bolnicu sat kasnije.

Vlasti vjeruju da je riječ o osobama koje su povezane s oružanom krađom kamiona koji je iz bolnice u Tijuani prevozio radioaktivni medicinski otpad u skladište u Maquixu, u državi Mexicu.

Šestorica su "na raspolaganju ministarstvu pravosuđa i pod paskom" su policije za suzbijanje organiziranog kriminala, rekao je za AFP glasnogovornik meksičkog ministarstva pravosuđa.

Ukrali kobalt 60

Kamion je otet kada je vozač stao da napuni gorivo u Temascalapi, 35 km sjeveroistočno od Ciudad de Mexica. Napušteni kamion i radioaktivni materijal, kobalt 60, pronađeni su u polju u Hueypoxtli, 70 km sjeverno od meksičke prijestolnice.

Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) sa sjedištem u Beču upozorila je da radioaktivni materijal izvađen iz zaštitnog kućišta može biti "iznimno opasan".

Državno povjerenstvo za nuklearnu sigurnost i zaštitu (CNSNS) optužilo je prijevoznika za nemar jer nije osigurao pratnju za kamion.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara