U bombaškim napadima u Bagdadu ubijeno 19 osoba

Foto: Guliver Image / Getty Images

U EKSPLOZIJAMA automobila bombi i bombi postavljenih uz cestu u nedjelju je u Bagdadu ubijeno najmanje 19 osoba, rekli su policija i izvori iz medicinskih službi.

Najsmrtonosniji napad se dogodio u većinski šijitskoj četvrti Shaab u sjevernom Bagdadu gdje su dva automobila bombe ubila najmanje devet a ranila 25 osoba.

Niti jedna skupina još nije preuzela odgovornost za nedjeljne napade no sunitski pobunjenici u posljednjem su razdoblju pojačali napade na iračke snage sigurnosti i pristaše od šijita predvođene vlade premijera Nurija al-Malikija.

U odvojenom incidentu napadači su postavili lažnu nadzornu točku na glavnoj cesti između Bagdada i Kirkuka i u subotu navečer ubili šest vozača blizu Udhaima, 90 kilometara sjeverno od Bagdada, priopćila je policija.

Iračka vojska zračnim udarima pokušava istjerati al Kaidu iz Ramadija

Snage iračke vlade koje nastoje zaustaviti ofenzivu al Kaide u nedjelju su zrakoplovstvom napale grad Ramadi i ubile 25 islamističkih militanata, po lokalnim dužnosnicima.

Dužnosnici zapadne iračke pokrajine Anbar sastali su se s plemenskim čelnicima kako bi od njih zatražili pomoć u borbi protiv militanata povezanih s al Kaidom koji su zauzeli dijelove Ramadija i Faludže, strateškim iračkim gradovima na rijeci Eufratu.

Al Kaidina Islamska država Iraka i Levanta (ISIL) posljednjih mjeseci postojano jača pritiska u pretežito sunitskoj pokrajini Anbar u nastojanju da stvori sunitsku državu na granici sa Sirijom.

Vojska pred Faludžom

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No prošlotjednim zauzećem Ramadija i velikih dijelova Faludže sunitski pobunjenici su po prvi puta posljednjih godina zauzeli velika pokrajinska središta i uspjeli danima držati svoje položaje.

Lokalni dužnosnici i plemenski čelnici u Ramadiju su rekli da je u zračnom udaru u nedjelju ujutro na istočne dijelove grada ubijeno 25 militanata.

"Kao lokalna vlada činimo sve kako bi izbjegli slanje vojske u Faludžu... sada van grada pregovaramo s plemenima o tome kako ući u grad bez uplitanja vojske", rekao je Falih Eisa iz pokrajinske vlade.

Rastu napetosti uz granicu sa Sirijom

U Anbaru, koji graniči sa Sirijom i koji je bio središte sunitske pobune nakon od SAD-a predvođene invazije 2003., napetosti rastu otkako je iračka policija prošlog tjedna razbila sunitske prosvjede što je dovelo do smrtonosnih sukoba.

U Faludži je djelovanje ISIL-a olakšalo nezadovoljstvo plemena koja su se militantima pridružila u borbi protiv vlade.

Zapadnije, preko propusne granice sa Sirijom, borci al Kaide su zauzeli veća područja na sjeveru i vode borbe s drugim islamističkim brigadama i sirijskom vojskom.

U Ramadiju, gdje su plemena i vojska surađivali u borbi protiv al Kaide, snajperisti ISIL-a zauzeli su položaje na krovovima a u gradu se vode manje borbe.

Borci ISIL-a zadržali su svoje položaje na rubovima grada Faludže i policijskim i vladinim vozilima patroliraju gradom, a na nekima od njih istaknuta je crna zastava koja se povezuje s al Kaidom.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara