U brodolomu kod Italije poginulo 40 migranata

U brodolomu kod Italije poginulo 40 migranata

Foto: Hina

OKO ČETRDESET migranata poginulo je u nesreći njihovog gumenog čamca, ispričali su utorak preživjeli koji su stigli u Kataniju na Siciliji, gdje su ih dočekali članovi nevladine organizacije Save the Children.

"Preživjeli pričaju da ih je bilo 137 u gumenom čamcu koji se ispuhao ili eksplodirao - to je zasad nejasno - i dio ih je pao u more. Neki govore da ih je bilo 'jako puno', a drugi da ih je bilo četrdesetak", rekla je članica NGO Giovanna di Benedetto.

Preživjeli su dio skupine od oko 200 osoba s dvaju plovila koji su posljednjih dana su spašeni iz Sicilijskog kanala. Nesreća se dogodila prije akcija spašavanja ovog vikenda tijekom kojih su pripadnici talijanske mornarice i obalna straža, uz potporu nekoliko trgovačkih brodova, spasili oko 6000 ljudi.

Više od 3000 imigranata je stiglo ne raznim plovilima u ponedjeljak na Siciliju i u druge gradove na jugu poluotoka i više od 1000 ih je stiglo u utorak.

U travnju je u nizu brodoloma poginulo više od 1200 imigranata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Italija je u ponedjeljak pozvala Europsku uniju da donese "djelotvorne mjere" glede neprekidnog priljeva izbjeglica sa Sredozemlja.

"Summit EU-a (u travnju) na kraju je potvrdio da je problem izbjeglica u Sredozemnom moru europski problem, ali sada nam trebaju djelotvorne mjere", rekao je talijanski ministar vanjskih poslova Paolo Gentiloni u telefonskom razgovoru s europskim povjerenikom za useljeništvo Dimitrisom Avramopoulosom, a prenosi njegovo ministarstvo.

"Italija očekuje ne samo jačanje Frontexa (europska agencija za nadzor vanjskih granica Schengenskog prostora), nego i iznimnu gospodarsku uključenost EU-a u rješavanju hitnih potreba u vezi s prihvatom imigranata", dodao je Gentiloni.

Talijanski ministar u utorak je istaknuo da "za rješenje tog problema nije dovoljno dodati desetak brodova talijanskim brodovima u Sredozemnom moru" i tražio je europsku pomoć u borbi protiv trgovine ljudima te razmatranje novog pristupa u pogledu prava na azil.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara