U devet mjeseci 18,2 posto više novozaposlenih u turizmu

Ilustracija: Shutterstock

TIJEKOM prvih devet mjeseci 2013. godine, broj novozaposlenih u turističkim zanimanjima iznosio je 32.870 osoba, što u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje predstavlja rast od čak 18,2 posto, pokazuju podaci Hrvatskog zavoda za zapošljavanje (HZZ).

Kako su priopćili iz Ministarstva turizma, u spomenutom razdoblju, novozaposlene osobe u turističkim djelatnostima činile su 20,5 posto udjela u ukupnom broju novozaposlenih osoba. Najviše ih je zaposleno u zanimanjima: konobar (+21,9 % u odnosu na lani), kuhar (+17,6 % u odnosu na lani) i sobarica (+2,4 % u odnosu na lani).

"Porast broja novozaposlenih od 18,2 posto u prvih devet mjeseci, u odnosu na prošlu godinu, pokazuje kako o mjesecu rujnu sve više možemo govoriti kao o sastavnom dijelu špice sezone, a ne više o posezoni. Isto tako, u nadolazećem razdoblju moramo posvetiti pažnju edukaciji turističkih kadrova, jer su djelatnici u turizmu prva karika do zadovoljstva gosta", rekao je ministar turizma Darko Lorencin, dodavši kako Ministarstvo i ove godine dodjeljuje stipendije kako bi potaknulo zainteresiranost za obrazovanje kadrova u ugostiteljstvu i turizmu, za što je natječaj otvoren do kraja listopada.

Također, na Danima hrvatskog turizma pohvalit će škole s najboljim projektima koje su dobile potpore iz programa "Promocija zanimanja 2013".

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara