U napadu u Siriji poginulo 12 civila, džihadisti provode egzekucije

Ilustracija: Hina

DVANAESTERO civila, među kojima petero djece, poginulo je a 23 je ranjeno, među njima i trudnica koju su morali hitno poroditi i njezino dijete, u zračnom napadu sirijskog režima na džihadističko uporište na sjeveru zemlje, po izvješću sirijske nevladine organizacije i po amaterskoj videosnimci.

Na snimci koju su u nedjelju objavili borci u Raki, čiju autentičnost agencija AFP nije mogla provjeriti, vidi se tek rođeno dijete s ozlijeđenom glavom zamotanom gazom i s maskom za disanje koja mu je stavljena na lice.

"Djetetova majka je ranjena u trbuh, morali smo je hitno poroditi. Dijete je ozlijeđeno u glavu krhotinama granate i liječnici ga pokušavaju reanimirati", kaže glas iza kamere.

Sirijski opservatorij za ljudska prava (SOHR) potvrdio je da je dijete rođeno carskim rezom i da su majka i dijete preživjeli ranjavanje.

SOHR navodi da je u zračnom napadu sirijske vojske na Raku, uporište džihadista Islamske države (IS), poginulo 12 osoba, među njima petero djece, jedna žena i učitelj.

Otkako je IS u lipnju počeo munjevitu ofenzivu u susjednom Iraku, sirijska vojska se bori s tom ekstremističkom skupinom koja kontrolira istok i dijelove teritorija na sjeveru Sirije. IS koji je u lipnju proglasio "kalifat", želi proširiti osvojeno područje.

IS sije strah u svojim uporištima kao što je Raka, gdje nameće svoje ekstremno tumačenje islama, uhićuje ljude i ubija zarobljenike odsijecanjem glave pa i kamenovanjem.

Džihadisti Islamske države provode egzekucije u Siriji

Džihadisti Islamske države osvojili su u ponedjeljak malo područje otpora u istočnoj Siriji, te uz napredovanja u Iraku drže pod svojom kontrolom gotovo trećinu, uglavnom ruralnih područja na sjeveru i istoku Sirije, gdje su u posljednjih pet dana ubili 25 ljudi, priopćio je Sirijski opservatorija za ljudska prava.

Borci plemena al-Šeitat pokušali su se ovog mjeseca suprotstaviti napredovanju Islamske države, kažu stanovnici regije Deir al-Zor. U al-Šafi, gradu na obalama Eufrata, pripadnici Islamske države odsjekli su glavu dvojici muškaraca iz tog plemena u nedjelju, kaže Opservatorij, te su u ponedjeljak dali stanovnicima rok od 12 sati da predaju pripadnike plemena.

U drugim dijelovima provincije Deir al-Zor, u gradu Majadinu militanti su na križ pribili dvojicu muškaraca, a dvojica su dekapitirana zbog blasfemije u obližnjem gradu al-Bulelu.

Opservatorij kaže da je još 19 ljudi iz plemena al-Šeitat ubijeno u četvrtak, u predgrađu grada Deir al-Zor.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara