U nasilju u Iraku najmanje 30 mrtvih, među žrtvama i djeca

Foto: Guliver image/Getty images

NAJMANJE 30 ljudi, među kojima desetero djece, poginulo je u nedjelju u napadima na osnovnu školu na sjeveru Iraka i na šijitske hodočasnike u Bagdadu, rekli su dužnosnici.

Pet policajaca i deset učenika je ubijeno, a 44 osobe su ranjene u šijitskom turkmenskom selu Kabaku nedaleko od sirijske granice u dvostrukom samoubilačkom atentatu na jednu policijsku stanicu i susjednu osnovnu školu, rekao je jedan mjesni dužnosnik, prenosi AFP.

Eksplozija je srušila krov škole u kojoj su se prvog dana nastave u tjednu nalazili učenici, precizirao je.

"Teroristi al-Kaide su izveli napad jer smo mi šijiti", rekla je majka jednog ranjenog djeteta.

U četvrti Kahira u Bagdadu jedan bombaš samoubojica je napao šijitske hodočasnike i ubio devet a ranio 30 ljudi, dan nakon sličnoga napada kada je 49 članova njihove zajednice izgubilo živote, rekli su dužnosnici. To je drugi napad na šijitske vjernike u manje od 24 sata.

Eksplozija je odjeknula kada su se hodočasnici pješice kretali prema svetištu kako bi komemorirali smrt imama Mohamed al-Džavada, 9. imama šijitskog islama.

Tisuće hodočasnika posjećuje sveta mjesta i često su mete sunitskih pobunjenika, od kojih su neki povezani s al-Kaidom i smatraju šijite otpadnicima.

Jedna bomba je eksplodirala u istočnom dijelu Bagdada i ubila pet i ranila 15 ljudi dok je jedan pripadnik kurdskih snaga sigurnosti poginulo u napadu u Kirkuku, na sjeveru Iraka, prema podacima snaga sigurnosti.

Specijalni izaslanik UN-a u Iraku Nikolay Mladenov je pozvao u nedjelju "političke, civilne i vjerske dužnosnike da zajedno rade sa snagama sigurnosti na eliminaciji nasilja".

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara