U nedjelju izbori u Srbiji: Vučićevi naprednjaci bi odmah nakon izbora slagali vladu

Foto: Blic

SRPSKA napredna stranka Aleksandra Vučića spremna je već prvi dan nakon nedjeljnih prijevremenih parlamentarnih izbora razgovarati o budućoj vladi koja će biti najbolja za Srbiju, ali naprednjaci o potencijalnim koalicijskim partnerima još ne žele govoriti, poručila je u četvrtak potpredsjednica SNS-a Zorana Mihajlović.

Nova vlada mora biti kompaktna i sposobna donositi sve potrebne reformske zakone, ocijenila je Mihajlović, koja je i ministrica energetike u srbijanskoj vladi.

Ona je za B92 istaknula da je SNS i ušla u kampanju za prijevremene izbore jer "započete poslove treba čim prije završiti", dodajući kako naprednjacima nije odgovarala brzina sadašnjih koalicijskih partnera.

U srbijansku vladu naprednjaci su poslije izbora 2012. ušli sa socijalistima Ivice Dačića, a do preustroja vlade u rujnu 2013. treći član vladajuće koalicije bili su Udruženi regioni Srbije Mlađana Dinkića.

Za prijevremene parlamentarne izbore 16. ožujka naprednjaci su, uz dosadašnje partnere - Novu Srbiju Velimira Ilića i Pokret socijalista Aleksandra Vulina, na svoju izbornu listu pridodali i Socijaldemokratsku partiju Rasima Ljajića.

Vođa SNS Aleksandar Vučić tijekom kampanje najavio je da će SNS biti otvorena i za izvanstranačke ljude u vladi koji prihvate strategiju naprednjaka o reformama, borbi protiv korupcije, eurointegracijama i zapošljavanju kroz stvaranje ozračja za inozemna ulaganja.

Potpredsjednica naprednjaka Zorana Mihajlović, uz sadašnjeg šefa privremene uprave u Beogradu Siniše Malog, neslužbeno se spominje i kao drugi mogući kandidat naprednjaka za mjesto gradonačelnika Beograda. Izbori za Skupštinu Beograda održavaju se istodobno kad i prijevremeni parlamentarni izbori u Srbiji, 16. ožujka.

"Ja jesam na listi, ali na njoj ima još puno imena onih koji mogu biti gradonačelnik", rekla je Mihajlović.

Prošle godine smijenjeni gradonačelnik Beograda i vođa Demokratske stranke (DS) Dragan Đilas ponovno će biti kandidat DS za prvog čovjeka Beograda, kojeg po važećem zakonu, biraju izabrani vijećnici gradske skupštine većinom glasova.

"Za tri mjeseca moglo se vidjeti kako grad može funkcionirati. Danas funkcionira mnogo bolje nego u prethodnom razdoblju. Najveća greška Đilasa je bilo to što je izgradio kult ličnosti. On je privatizirao Beograd, a mi to nećemo", naglasila je potpredsjednica Vučićevog SNS-a komentirajući planove naprednjaka nakon izbora.

Prijevremeni parlamentarni izbori održavaju se 16. ožujka, a istodobno s njima i izbori za skupštinu Beograda. Predizborna šutnja počinje u petak u ponoć i traje do zatvaranja birališta u nedjelju navečer.


 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara