U novoj godini niži PDV u ugostiteljstvu, ali bez bitnijih sniženja cijena

U novoj godini niži PDV u ugostiteljstvu, ali bez bitnijih sniženja cijena

Ilustracija: Damjan Tadić/Cropix

PRIMJENA snižene stope PDV-a za ugostiteljstvo počinje 1. siječnja 2013., a obuhvaća pripremu i usluživanje hrane, bezalkoholnih pića i napitaka te vina i piva u ugostiteljskim objektima, sukladno izmjenama Zakona o porezu na dodanu vrijednost, usvojenim na sjednici Hrvatskog sabora u veljači.

Osim sniženja cijena od primjene te stope Ministarstvo turizma očekuje i povećanje investicija u sektoru te zapošljavanja, jer se to, kako ističe ministar turizma Veljko Ostojić, događalo i u drugim zemljama koje su tu stopu snižavale i nema razloga da ne bude i u Hrvatskoj.

Međutim, sniženje cijena zbog smanjenja stope PDV-a za 10 posto zasad su najavili samo mali i obiteljski hoteli i to od pet do 10 posto niže cijena domaćih vina i vode u njihovim objektima, dok iz redova ostalih ugostitelja-obrtnika, hotelskih kuća i drugih tvrtki iz sektora takvih najava još nema.

Dodajući da cijene slobodno i tržišno određuje svatko kako misli da treba, ministar ipak naglašava da će hrvatska vlada pažljivo pratiti efekte diferencirane stope i sukladno tim efektima i rezultatima poduzimati daljnje poteze, jer tako važno smanjenje stope mora dati i odgovarajuće odnosno očekivane rezultate.

Problemi u prvim satima i danu nove godine

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predsjednik Hrvatske obrtničke komore (HOK) Dragutin Ranogajec podsjeća da je HOK-ov Ceh ugostitelja na kongresu preporučio smanjenje cijena te vjeruje da će to ugostitelji i učiniti, ali za sada još nema takvih konkretnih najava niti se zna za koliko, kada i za što bi smanjili cijene.

Upozorava i na problem koji će se ugostiteljima pojaviti s prelaskom stare na novu godinu i pri izdavanju računa u novogodišnjoj noći, jer do ponoći vrijedi jedna, viša stopa PDV-a, od ponoći druga, niža, a hoće li račun završiti do ponoći ili će ga objediniti u novoj godini, to je, kako kaže, ugostiteljima ostalo nejasno.

Kada se tome pridoda i obveza uvođenja fiskalnih blagajni s 1. siječnja jasno je da će ugostitelji zasigurno imati probleme u prvim satima i danu nove godine, pa čak i zastoje s izdavanjem računa.

Ugostitelji žele investicije umjesto pad cijena

Predsjednik Udruge poslodavaca u hotelijerstvu Hrvatske (UPUHH) Kristian Šustar naglašava da se možda više u tom smislu treba govoriti ne o padu, nego o konkurentnijim cijenama i preusmjeravanju novca u investicije u hotelijerstvu jer su hrvatski hoteli po cijenama smještaja već sada vrlo konkurentni.

I predsjednik Turističko-poslovnog vijeće Hrvatske gospodarske komore (HGK) Franco Palma ističe konkurentnost hrvatskih cijena u turizmu i ugostiteljstvu u odnosu na druge europske i mediteranske zemlje te vjeruje da će se "ostatak" novca od PDV-a više preliti u investicije nego u pad cijena, javlja HRT.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara