U okolini Prijedora otkrivena jedna od najvećih masovnih grobnica u posljednjih 10 godina!

Foto: Tužiteljstvo BiH

NA LOKALITETU Tomašica u okolini Prijedora, otkrivena je masovna grobnica sa velikim brojem žrtava. Prve procjene govore da je ovo jedna od najvećih masovnih grobnica u Bosanskoj Krajini, otkrivena u posljednjih 10 godina, izvijestilo je Tužiteljstvo BiH.

Masovna grobnica bila je skrivena vještačkim nasipima zemlje, a detaljnim kopanjem otkriven je čitav sloj tla, od nekoliko metara, sastavljen od nagomilanih posmrtnih ostataka.

Istražitelj Tužiteljstva BiH nalazi se na terenu, gdje koordinira rad svih osoba uključenih u proces ekshumacije.

Broj žrtava zakopanih u ovoj masovnoj grobnici, prema prvim vizualnim procjenama, je više desetina žrtava, a točan broj i identitet žrtava, bit će utvrđen detaljnim iskopavanjima i utvrđivanjem identiteta, raspoloživim forenzičkim metodama.Prema prikupljenim dokazima, u masovnoj grobnici su tijela žrtava bošnjačke i hrvatske nacionalnosti sa područja Prijedora i okoline, koje su ubijene u ljeto 1992. godine. Radi se primarnoj masovnoj grobnici i zasigurno jednoj od najvećih na području Bosanske Krajine.

Tužiteljstvo BiH i ostale institucije uključene u proces ekshumacije, poduzimaju intenzivne aktivnosti na osiguranju navedene lokacije, te organiziranju procesa iskopavanja žrtava, njihove dalje sudsko-medicinske obrade i utvrđivanja identiteta.

Proces ekshumacije se nastavlja.

Žrtve su najvjerojatnije logoraši iz koncentracijskih logora Keraterm i Trnopolje

Direktor Instituta za nestale osobe (INO) Bosne i Hercegovine Amor Mašović potvrdio je za Agenciju Anadolija (AA) da je tijekom provođenja ekshumacije po nalogu Tužiteljstva Bosne i Hercegovine danas na lokalitetu Tomašica u blizini Prijedora otkrivena velika masovna grobnica s posmrtnim ostacima većeg broja žrtava.

No, on nije mogao potvrditi informaciju Tužiteljstva BiH da se radi o jednoj od najvećih masovnih grobnica na području Bosanske krajine u posljednjih 10 godina.

"Teško je govoriti da li je to najveća grobnica dok se ne otkriju gabariti grobnice. Zasad se vidi 20-tak žrtava, ali još nismo odredili njene dimenzije. Arheolozi trebaju utvrditi dimenzije grobnice pa ćemo se spustiti na dubinu i započeti čišćenje grobnice", rekao je Mašović.

On je kazao da su žrtve najvjerojatnije logoraši iz prijedorskih koncentracijskih logora Keraterm i Trnopolje.

Nadalje, Mašović je istaknuo da je u pitanju primarna masovna grobnica, jer su tijela žrtava kompletna i nalaze se na velikoj dubini.

"Čak se ne radi o potpuno skeletiziranim tijelima nego su djelomično prisutna i meka tkiva jer je tlo glinovito. Kod žrtava smo našli satove, nešto novčanica. No, najvjerojatnije da je likvidacija izvršena na drugim mjestima pa su dovezeni na mjesto sadašnje grobnice", pojasnio je Mašović za AA.

Zavjet šutnje


Edin Ramulić iz Udruženja "Izvor" nada se da bi u grobnici u mjestu Tomašica moglo biti najmanje više stotina osoba. Kaže da su spomenutog mjesta tijela premještena u grobnicu Jakarina Kosa gdje je ranije pronađeno više od 300 tijela.

"Nadamo se da bi u ovoj grobnici mogli naći i do 1.000 osoba, jer mi u Prijedoru tražimo još 1.200 nestalih. Ali, to je samo naša nada. Vjerujem da će se nakon otkrivanja ove grobnice upotpuniti mozaik stradanja u Prijedoru i da će se vidjeti jasne konture zločinačkog pothvata, pa i genocida koji je počinjen u Prijedoru. Nevjerojatan je taj zavjet šutnje koji je toliko dugo trajao, jer je u blizini grobnice cijelo naselje. Na tom mjestu se igraju djeca, ljudi šetaju... Teško je sve ovo shvatiti", rekao je Ramulić Agenciji Anadolija, koji je danas bio na stratištu žrtava.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara