U ponedjeljak počinje usmena rasprava u graničnom sporu Hrvatske i Slovenije

Foto: Hina

USMENA rasprava o graničnom sporu Hrvatske i Slovenije pred Arbitražnim sudom u Den Haagu održat će se od 2. do 13. lipnja, objavio je sud u četvrtak.

Po rasporedu, u prvom tjednu rasprave Hrvatska će iznijeti svoje argumente u ponedjeljak popodne, te u utorak u prijepodnevnom i popodnevnom dijelu zasjedanja suda. Slovenija će odgovarati u četvrtak prije i poslije podne, te u petak prijepodne.

U drugom tjednu rasprave, od 9. lipnja, Hrvatska iznosi argumente u ponedjeljak prije i poslije podne, te u utorak prijepodne. Slovenija će odgovarati u četvrtak prije i poslije podne, te u petak ujutro.

Hrvatska ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić bit će nazočna u sudnici prvog dana rasprave u ponedjeljak, 2. lipnja, saznaje se iz MVEP-a.

Rasprava zatvorena za javnost

Po članku 6. Arbitražnog sporazuma, rasprava neće biti otvorena za javnost, ali će po njenom završetku biti objavljeni sažeci argumenata obiju strana.

Arbitražni sud osnovan je na temelju arbitražnog sporazuma o načinu rješavanja graničnog pitanja koji su vlade Slovenije i Hrvatske potpisale 2009., a u Sloveniji je potvrđen i na referendumu. Predsjednik suda je Gilbert Guillaume, a članovi Bruno Simma, Vaughan Lowe, Budislav Vukas i Jernej Sekolec.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hrvatsku pred arbitražnim sudom zastupaju Maja Seršić, predstojnica katedre međunarodnog prava Pravnog fakulteta u Zagrebu i Andreja Metelko-Zgombić, pomoćnica ministrice vanjskih i europskih poslova.

Po arbitražnom sporazumu, sud će odlučivati o toku morske i kopnene granice Hrvatske i Slovenije, o vezi Slovenije s otvorenim morem i o režimu upotrebe relevantnih morskih područja. Arbitražni sud primjenjuje pravila i načela međunarodnoga prava, međunarodno pravo, pravičnost i načelo dobrosusjedskih odnosa u svrhu postizanja poštenog i pravednog rezultata, uključujući i sve relevantne okolnosti.

Odluka je obvezujuća

Presuda se očekuje u drugom dijelu 2015., odluka je obvezujuća, a obje su strane više puta izražavale optimizam da će sud presuditi u njihovu korist.

Hrvatska i Slovenija svoju su izvornu argumentaciju o toku granice dostavile sudu i međusobno ih razmijenile 11. veljače 2013., a devet mjeseci poslije, 11. studenoga dostavile su i protumemorijale, odgovore na argumente suprotne strane.

Hrvatski je imao 3.600, a slovenski 5.200 stranica. U ožujku ove godine su Slovenija i Hrvatska dostavile svoje odgovore na te protumemorijale čime je bila završena pisana rasprava.

Argumentacija dviju strana za javnost je ostala tajna. Slovenski ministar vanjskih poslova Karl Erjavec zatražio je da usmena rasprava na arbitražnom sudu bude otvorena za javnost, ali to Hrvatska nije prihvatila jer bi za to bila potrebna izmjena Arbitražnog sporazuma što bi usporilo cijeli postupak.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara