U predstečajnoj nagodbi im otpisano 70 posto duga, ali Sinovčićevom Voxu opet prijeti stečaj

U predstečajnoj nagodbi im otpisano 70 posto duga, ali Sinovčićevom Voxu opet prijeti stečaj

Foto: Arhiva

FIRMI Vox u vlasništvu kontroverznog Rena Sinovčića ponovo prijeti stečaj, iako joj je prije samo šest mjeseci u predstečajnoj nagodbi oprošteno čak 70 posto svih dugovanja. Među oproštenim dugovima je i 5,6 milijuna kuna poreza.

Kako javlja zadarski portal Mediapress.hr, upravo je prošlo 60 dana otkad je ponovno blokiran račun Voxa pa sada svaki vjerovnik može podnijeti zahtjev za stečaj. U slučaju da do toga dođe, za Sinovčićevu firmu više nema spasa. Prema zakonu, nikakve nagodbe više nisu moguće, jedina opcija je stečaj s rasprodajom imovine i namirivanjem potraživanja.

Bilo koji vjerovnik može pokrenuti stečaj

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naime, prema odredbama Stečajnog zakona 60 dana blokade računa je jedan od uvjeta za pokretanje stečaja. Stečaj Voxa sada može pokrenuti svaki zaposlenik koji nije primio plaću, ali i svi vjerovnici koji su sudjelovali u predstečajnoj nagodbi, čak i ako su na nagodbu pristali, a ona se sada ne može realizirati.

Međutim, pitanje pokretanja stečaja nije sasvim jednostavno, jer prema slovu zakona onaj tko podnese zahtjev za pokretanje stečaja snosi i troškove za vođenje postupka. Prema tome prethodno treba sagledati može li se iz prodaje imovine naplatiti potraživanje i samo vođenje postupka, a u slučaju VOX-a jasno je da su potraživanja višestruko veća od imovine kojom tvrtka raspolaže.

Sinovčić na listi neplatiša

Sinovčićev Vox je i na nedavno objavljenoj "listi srama", popisu firmi koji radnicima ne isplaćuju plaće. Prema tom popisu, kojeg su objavili Ministarstvo rada i Porezna uprava, radnici Voxa plaće nisu dobili od siječnja. S obzirom da je najavljena kontrola poslovanja firmi koje ne plaćaju radnike, za očekivati je da će inspektori posjetiti i Sinovčića.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara