U prvih šest mjeseci ugašeno 6159 tvrtki, čak 40% više nego u istom razdoblju prošle godine

Ilustracija: freeimages.com

U PRVIH šest mjeseci 2014. godine u Hrvatskoj je osnovano 6.920 tvrtki, odnosno 972 tvrtke manje u odnosu na isto razdoblje prošle godine, pokazuje analiza Bisnodea.

Negativni pokazatelji nastavljaju se i u segmentu broja ugašenih tvrtki. Dok su prošle 2013. godine u prvih 6 mjeseci ugašene 3863 tvrtke, ove godine taj broj je viši za gotovo 40% te iznosi 6159 tvrtki. I broj tvrtki čiji je poslovni račun tijekom prvih 6 mjeseci ove godine bio blokiran barem na jedan dan (njih 14482) povećan je u odnosu na isto razdoblje prošle godine (njih 13215).Analiziramo li odnos broja ugašenih i novoosnovanih tvrtki prema mjestu osnutka, gotovo polovica županija bilježi negativan trend (više ugašenih nego novoosnovanih tvrtki). Taj je podatak tim više zanimljiv jer su tijekom istog razdoblja prošle godine sve županije bilježile pozitivne omjere u korist novoosnovanih tvrtki.

Najveću negativnu razliku bilježe dvije županije koje nismo navikli promatrati u ovom kontekstu: Primorsko- goranska županija te Dubrovačko- neretvanska županija, dok je na trećem neslavnom mjestu Vukovarsko- srijemska županija.Trgovina i turizam i dalje najperspektivniji našim poduzetnicima

Analiziramo li sektore gospodarstva iz perspektive novoosnovanih tvrtki, primjećuje se da je segment trgovine na veliko i malo i dalje najprivlačniji sektor. Slijedi ga sektor pružanja smještaja te pripreme i usluživanja hrane (turizam).
 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara