U prvom tjednu akcije "Programa plus" obrađeno 300 pacijenata u splitskoj bolnici

U prvom tjednu akcije "Programa plus" obrađeno 300 pacijenata u splitskoj bolnici

Screenshot: Street View

U SPLITSKOJ bolnici proteklog je tjedna obrađeno oko 300 pacijenata u akciji Ministarstva zdravlja "Program plus", koja je s ciljem smanjenja lista čekanja prošle srijede počela diljem zemlje, a ove subote na splitskoj ortopediji po prvi put će se obavljati operacije kuka, njih tri do četiri.

Sanacijski upravitelj splitske bolnice Nikola Poljak izjavio je Hini u četvrtak kako su već prvog dana akcije od 100 pozvanih obradili 95 pacijenata koji su se odazvali pozivu iz bolnice, dok su u subotu imali njih 180. U cijelom su tjednu ukupno obradili 297 pacijenata, koji su svoje mjesecima ranije dogovorene pretrage u KBC Split obavljali u srijedu i subotu.

"Moguće je da ćemo te pretrage obavljati i neke druge dane u tjednu ili ćemo suboti pridodati i popodnevne termine. Sve to će ovisiti i o interesu pacijenata, ali i o raspoloživosti naših djelatnika", najavio je Poljak.

Od 300 pacijenata u prošlom tjednu najviše je obrađeno kroz prve preglede jer su oni, istaknuo Poljak, i najvažniji. Objasnio je kako su prvo obradili najduže liste čekanja, a tako će raditi i dalje - u splitskoj bolnici najviše se čeka na pretrage na magnetnoj rezonanci i CT aparatima.

Enormni broj pretraga na Zavodu za radiologiju

"Moramo odati priznanje zaposlenicima na Zavodu za radiologiju, koji već dugo vremena rade gotovo cjelodnevno, pa čak i vikendom. Prošle su godine u prvih 11 mjeseci napravili ono sve što su napravili u 2013. godini. Radi se o jednom enormnom broju pretraga. Magnetna rezonanca se doslovno ne gasi od 8 ujutro do 22 sata, pa se često pregrijava i kvari. Naša bolnica bi s još jednim magnetom i CT-om silno smanjila listu čekanja i zbog javne nabave ministarstva očekujemo da ćemo te aparate uskoro i dobiti", kazao je Poljak.

Napomenuo je kako splitskoj bolnici gravitira najviše pacijenata, njih oko 700.000, što ne uključuje turiste u ljetnim mjesecima.

Najavio je kako će bolnica uskoro uvesti i jednodnevnu kirurgiju na kojoj će se obavljati operacije u lokalnoj i općoj anesteziji, te da će se u 33 hrvatske bolnice akcija "Program plus" najvjerojatnije odvijati sve do ljeta do kada bi se sa sadašnjim tempom mogle riješiti liste čekanja u svim bolnicama. Posebno važnim je ocijenio da je Ministarstvo zdravlja spremno djelatnicima platiti prekovremeni rad, te da će se otvarati vrata ambulanti na koje je najveći pritisak.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara