U samoubilačkim napadima na sjeveroistoku Sirije ubijeno 11 djece

Ilustracija: YouTube

NAJMANJE 18 ljudi, od kojih 11 djece, ubijeno je u dva samoubilačka napada u sirijskoj pokrajini Hama.

Sirijska državna agencija javila je da su se terorističke eksplozije dogodile u Jibrinu i AL Humeiri, mjestima na sjeveroistoku zemlje pod kontrolom sirijskih vlasti, prenosi BBC.

Novi je to u nizu napada nakon što je prije nekoliko dana deseci ubijeno i ranjeno u eksplozijama u dijelovima grada Homsa koji su pod kontrolom vlasti.

Dogovor o povlačenju pobunjenika iz središta Homsa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sirijski režim u petak je s pobunjenicima zaključio sporazum o njihovu povlačenju iz središta Homsa, što će, ukoliko se realizira predstavljati pobjedu za Bašara al-Asada samo mjesec dana prije održavanja predsjedničkih izbora u zemlji.

Prema izvješću sirijskog Opservatorija za ljudska prava sa sjedištem u Londonu "dogovor o primirju u starome dijelu Homsa i okolnim četvrtima na snagu stupa u petak u skladu s dogovorom između režima i pobunjenika, a cilj mu je povlačenje pobunjenika prema sjeveru pokrajine Homs i prepuštanje tog područja vojsci".

U dijelovima staroga grada Homsa, opkoljenog gotovo dvije godine trenutačno se nalazi oko 1200 pobunjenika. Opservatorij je izvijestio kako bi primirje trebalo trajati 24 sata, no jedan od ekstremista u Homsu rekao je da ono "počinje danas i trajat će 48 sati". "Potom bi trebalo slijediti sigurno povlačenje pobunjenika, no ono još nije počelo", rekao je.

Pobunjenici su Homs nazvali "glavnim gradom revolucije" zbog brojnih mirnih prosvjeda koji su ondje održani. No zbog strateške važnosti grada smještenog u središnjoj Siriji vojska je zauzela većinu njegovih četvrti, prepustivši pobunjenicima samo stari dio grada u kojemu se i sada nalaze.

Ukoliko se povlačenje realizira pobunjenici će pod kontrolom imati samo Waer, stambenu četvrt u predgrađu u kojoj žive stotine tisuća stanovnika, većinom raseljenih. Četvrt je česta meta vojnih bombardiranja.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara