U sektaškim sukobima u Tripoliju u posljednjih deset dana poginule 24 osobe

Foto: Guliver image/Getty images

U SEKTAŠKIM sukobima sunita i alavita u Tripoliju, prijestolnici sjevernog Libanona, od 13. ožujka su poginule 24 osobe, među kojima deset u petak, rekao je u subotu za AFP izvor u sigurnosnoj službi.

Od 13. ožujka, rekao je izvor, "24 osobe su poginule a 128 je ranjeno", među kojima 17 vojnika koji su posredovali između dviju siromašnih četvrti na sjeveru grada: Bab al-Tebbaneha, u kojemu žive suniti i Jabal Mohsena, uporišta alavita, kojima pripada i sirijski predsjednik Bashar al-Assad.

Ovi sukobi koji se već godinama redovito događaju, proširili su se zbog rata u Siriji, budući da većina libanonskih sunita podupire svoju braću po vjeri koji se bore s Assadovim režimom.

Od 2008. u sukobima dviju neprijateljskih četvrti koje dijeli ulica što se, ironijom sudbine, zove Sirijska, poginulo je više od 200 ljudi a 3.000 su ranjene.

Napetost u Tripoliju, gradu s gotovo 500.000 stanovnika, među kojima je 80 posto sunita, raste otkako je u Siriji, nekadašnjem tutorskom režimu, počeo građanski rat.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Ostatak stanovnika se dijeli između alavita - 7 do 8 posto - koji su se doselili početkom 20. stoljeća i kršćane.

"U Tripoliju se vodi rat iscrpljivanjem i nitko i ne pokušava zaustaviti krvoproliće", upozorili su u svom priopćenju zastupnici u Tripoliju.

Američki veleposlanik u Libanonu, David Hale, osudio je te sukobe u prigodi susreta s libanonskim premijerom Tammamom Salamom. "Što sukob u Siriji bude dulje trajao, to će više posljedica imati na Libanon", istaknuo je taj diplomat, dodavši da je "Assadov režim tvorac nasilja i ekstremizma a ne njihova žrtva".
 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara