U sukobu džihadista i vojske na sjeveru Sirije više od 60 žrtava

U sukobu džihadista i vojske na sjeveru Sirije više od 60 žrtava

Foto: Hina

NAJMANJE 62 osobe, uglavnom pobunjenika, poginulo je u zadnja 24 sata na sjeveru zemlje u sukobima između sirijske vojske i džihadista Islamske države (IS), objavio je petak Sirijski opservatorij za ljudska prava (SOHR).

U četvrtak je ultraradikalna skupina IS počela napade na pokrajine Raka i Alep na sjeveru te Hasaku na sjeveroistoku Sirije, navodi opservatorij koji izvješća sastavlja na temelju podataka mreže civilnih, medicinskih i vojnih izvora.

Riječ je o prvom sukobu tako velikih razmjera između IS-a i režima sirijskog predsjednika Bašara al-Asada protiv kojega je pobuna počela prije tri godine, a kraj se ne nazire.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

IS, koji je krajem lipnja proglasio islamski "kalifat" između Sirije i Iraka, nadzire velike dijelove tih zemalja i svoju hegemoniju nastoji proširiti stalnim ofenzivama.

Sukobi u Siriji sve su složenije mrvljenjem pobunjeničkog tabora. Tako Islamska država danas ratuje protiv svih: protiv režima i pobunjenika, protivničkih džihadista kao što je Front al-Nosra i autonomaških Kurda.

Nadalje, nedavno se otvorio novi front između pobunjenika i njihovih dojučerašnjih saveznika al-Nosre.

U sirijskom je sukobu u tri godine poginulo više od 170.000 ljudi, a više od 9 milijuna ljudi bilo je prisiljeno napustiti domove.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara