U švicarskim lazanjama nađeno konjsko meso

U švicarskim lazanjama nađeno konjsko meso

Foto:  Coop

AFERA Konjsko meso i dalje potresa Europsku uniju, a najnoviji slučaj s neispravno deklariranim sastojcima u mesnim proizvodima dolazi iz Švicarske. Naime, u lazanjama u kojime je trebala biti govedina nađeno je konjsko meso. 
 
"Vanjskom analizom zaleđenih lazanja utvrdili smo kako je riječ o konjskom mesu", obavijestio je švicarski lanac Coop na svojim službenim stranicama dodajući da je povukao iz prodaje lazanje francuske tvrtke Comigel.
 
Podsjetimo, afera je izbila prije nekoliko dana. Britanska agencija za sigurnost hrane (FSA) izvijestila je kako je u lazanjama s govedinom, švedskog proizvođača Findus, pronađeno više od 60 posto konjskog mesa. Findus je meso nabavljao preko francuske tvrtke Comigel i samo je jedna u nizu kompanija koje imaju istog problematičnog dobavljača. Od Comigela nabavu vrše i Axfood, Coop te ICA, koji su također povukli neke proizvode s polica zbog sumnje da bi i oni mogli sadržavati konjetinu.
Tekst se nastavlja ispod oglasa
 
Osim u Velikoj Britaniji, velika istraga zbog ovih proizvoda s konjetinom deklariranih kao proizvoda s govedinom, pokrenuta je i u Francuskoj te Švedskoj, ali je na oprezu i ostatak Europe jer ovo nije prvi takav skandal - prošlog je mjeseca konjsko meso otkriveno u hamburgerima koji su se prodavali u Velikoj Britaniji i Irskoj, a za lažno deklarirano meso okrivljen je dobavljač iz Poljske.
 
Nadležne službe niti u Francuskoj niti u drugim državama Euroske Unije zasada ne znaju točno od kada traje prevara s konjskim mesom kao ni pravi obim prevare.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara