U tijeku nacionalna preventivna kampanja "Manje oružja, manje tragedija"

Ilustracija: MUP

'MANJE oružja, manje tragedija' nacionalna je preventivna kampanja koju u suradnji s Ravnateljstvom policije provodi zagrebačka policija. Akcija traje već šest godina, a neće stati dok se ne preda svo zaostalo oružje iz Domovinskog rata.

Cilj kampanje je potaknuti građane na dobrovoljnu predaju ilegalnog oružja te upoznavanje javnosti, posebno djece s opasnostima od mina, eksplozivnih sredstava i oružja u njihovom okruženju.

"Svi znate kako izgleda, puška, pištolj, bomba? Čim vidite tako nešto u prirodi ili pokraj kontejnera za smeće, reći teti u vrtiću, roditeljima, policajcu na ulici ili telefonom na broj 192".

Kampanja je predstavljena na Zagrebačkom velesajmu u sklopu međunarodnog sajma zaštite osoba i imovine Interprotex 2013. U aktivnostima su sudjelovala i djeca iz Dječjeg vrtića Siget kojima se željelo ukazati na moguću opasnost i rizik, ali i poslati poruku roditeljima.

"Predaja oružja funkcionira na način da građani nazovu na telefon 192 ili da kontaktiraju najbližu policijsku postaju. Tada na njihovu kućnu adresu dolaze policijski službenici u civilu ili specijalizirani službenici protueksplozijske službe. Apeliramo na građane da ne nose oružje i minska sredstva sami u policijsku postaju ili u javnom prijevozu".

Kampanja se osim na nacionalnoj razini, provodi i na regionalnoj razini, a osim vrtićke djece, ciljana skupina su osnovnoškolci, kojima se u školama organiziraju prezentacije.

"Cilj je da se djeca u osnovnim školama educiraju o opasnostima, posebno u dijelu oružja i pirotehnike, koja je posebno aktualna u ovom dijelu godine, da imamo što manje povreda, da djeca shvate da su oružje i pirotehnika opasni", rekao je Davor Posilović iz zagrebačke policije.

U posljednje tri godine tijekom kampanje je u cijeloj Hrvatskoj prikupljeno oko 1400 komada oružja, gotovo 1300 kilograma eksploziva te više od 2 miljuna komada streljiva. Sve to dovelo je ljudskih žrtava.

"U posljednje dvije godine zabilježen je ukupno 231 događaj, bilo da je riječ o kaznenom djecu, nesretnom slučaju ili samoubojstvu, vezan za korištenje vatrenog oružja. Naš je cilj spriječiti taj rizik da tragedija bude manje. Manje oružja, manje tragedija", naglasila je Sandra Veber, voditeljica službe prevencije u Ravnateljstvu policije.

Predaja ilegalnog oružja je anonimna i ne kažnjava se, dok se njihovo zadržavanje skupo plaća.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara