U zračnom napadu na Mosul ubijeno 30 osoba, suniti sakrili tijelo Sadama Huseina

Foto: Hina

NAJMANJE 30 osoba ubijeno je u zračnom napadu na grad Mosul. BBC navodi kako je meta bio zatvor koji se koristi kao baza za borce IS-a koji su Mosul zauzeli u lipnju.

U napadu je navodno korištena bespilotna letjelica, a neki od ubijenih su i osobe koje su zarobili pripadnici IS-a.

Iračka državna televizija objavila je kako je ubijeno najmanje 60 militanata te da je oko 300 osoba napad iskoristilo za bijeg.

Sadamovo tijelo preneseno na sigurno

Sunitski plemenski saveznici pogubljenog iračkog predsjednika Sadama Huseina preselili su njegovo tijelo iz obiteljske grobnice prije osam mjeseci strahujući da bi ga šijitske milicije mogle oskvrnuti, rekao je u srijedu jedan plemenski vođa.

Oprez im se isplatio jer se upravo to dogodilo. Šijitski militanti provalili su na groblje, srušili njegove fotografije i zapalili grobnicu, rekao je vođa Sadamova plemena Albu Nasir.

"Tijelo smo preselili prije osam mjeseci na sigurnije mjesto. Bojali smo se da će mu se nešto dogoditi. Pokazalo se da smo imali pravo", rekao je vođa, koji nije želio biti imenovan.

"Nismo mogli preseliti tijela Sadamovih sinova. Bojimo se da će netko oskvrnuti te grobove", dodao je.

Nije želio reći kamo su odnijeli Sadamovo tijelo. "Preselili smo ga daleko od njegovih neprijatelja", rekao je.

Irački, sirijski i turski Kurdi krenuli u zajedničku ofenzivu na džihadiste

Kurdski borci iz Iraka, Sirije i Turske poveli su zajedničku ofenzivu na džihadiste u okolici Mosula, na sjeveru Iraka, rekao je u srijedu visoki politički dužnosnik iračkih Kurda.

Po riječima tog dužnosnika Halla Penjwenyja, kurdski borci iz Radničke stranke Kurdistana (PKK) u Turskoj i stranke sirijskih Kurda PYD-a vode operacije protiv džihadista Islamske države (IS) u okolici Sinjara dok irački pešmerge (naoružani kurdski borci) pokušavaju osigurati područja sjeverno i istočno od Mosula.

"Borci zapadnog Kurdistana (u Siriji) i PKK-a bore se" s džihadistima "u okolici Rabije i Sinjara", zapadno od Mosula, rekao je Penjweny, najviši dužnosnik Kurdistanskog domoljubnog saveza u Mosulu.

"Mi pak (pešmerge) djelujemo u Zumaru i na ostatku sektora sjeverno i istočno od Mosula", rekao je novinarima.

IS redom zauzima kurdske gradove

IS je u 48 sati, 2. i 3. kolovoza zauzeo nekoliko kurdskih gradova u okolici Mosula i tako zadao težak udarac pešmergama koji su poznati kao dobro organizirani i uvježbani borci.

IS je u nedjelju zauzeo i Sinjar, 50 km od sirijske granice i tako oko 200.000 ljudi izbacio iz njihova doma. Kurdske snage koje su kontrolirale Sinjar povukle su se i prepustile grad IS-u koji je u subotu već bio potisnuo Kurde iz Zumara, naftnog grada blizu Mosula.

"Borci PKK-a su ušli u Jabal Sinjar, gdje štite stanovnike od napada džihadista", kazao je Penjweny.

Nije jasno jesu li sirijski i turski borci zauzeli, u cijelosti ili djelomično, grad Sinjar.

PKK je pozvao Kurde da se ujedine i zaustave napredovanje džihadista na sjeveru Iraka, javljaju u utorak turski mediji. Više čelnika je izjavilo u ponedjeljak da su borci PYD-a stigli u Irak kako bi pomogli pešmergama.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara