UN-ov Odbor poziva Vatikan da kazni svećenike zlostavljače

UN-ov Odbor poziva Vatikan da kazni svećenike zlostavljače

Screenshot: YouTube

UN-OV ODBOR protiv mučenja pozvao je u petak Vatikan da surađuje s civilnim vlastima kako bi se pred sud izveli i sudili svećenici optuženi za spolno zlostavljanje.

To je drugi put ove godine da tijelo zaduženo za ljudska prava pri Ujedinjenim narodima kritizira rimokatoličke dužnosnike jer nisu učinili dovoljno da kazne spolne zločine što su ih destljećima svećenici pedofili činili nad maloljetnicima.

Žrtve optužuju Vatikan da nastavlja prikrivati spolne zločine tako što izbjegava kazniti počinitelje, prijaviti ih civilnim vlastima i primjereno obeštetiti žrtve.

UN-ov odbor protiv mučenja pregledao je prijave protiv svećenika i ocijenio da su vatikanski dužnosnici dužni motriti svećenike te "prekinuti i kazniti" postupke kojima se krši UN-ova Konvencija protiv mučenja i drugih okrutnih, neljudskih i ponižavajućih postupanja ili kažnjavanja (CAT).

Tekst se nastavlja ispod oglasa
UN odbacuje stajalište Vatikana da je Sveta Stolica nadležna samo na području države Vatikan te ističe da je prema Konvenciji CAT Sveta Stolica nadležna za svoje dužnosnike ma gdje oni radili u svijetu.

Bilo koji svećenik osumnjičen za spolno zlostavljanje treba odmah biti suspendiran s dužnosti i ne smije biti prebačen u drugi biskupiju kako bi izbjegao kaznu, ističe UN. Vatikan je dužan navode o zlostavljanju prijaviti civilnim vlastima kako bi olakšao istragu i progon počinitelja, navodi dalje UN-ov odbor.

Pojedinačno navodi slučaj oca Josepha Jayapaula, formalno optuženog za seksualno zlostavljanje u Sjedinjenim Državama kojemu je ipak omogućen povratak u rodnu Indiju, te slučaj poljskog nadbiskupa Josepha Wesolowskog sklonjenog u Vatikan kako bi izbjegao odgovarati za optužbe u Dominikanskoj Republici.

UN je duboko zabrinutost jer mnoge žrtve nisu uspjele dobiti odštetu. Tako su četiri vjerska reda koja su vodila Praonice Marije Magdalene u Irskoj odbila sudjelovati u isplati odštete djevojkama koje su u te praonice bile prisilno zatvarane i prisiljavane na robovski rad.

Sveta Stolica će primjedbe ozbiljno razmotriti, objavio je u petak Vatikan. U priopćenju Sveta Stolica piše kako UN-ov odbor nije izrijekom zaključio da je silovanje ili spolno zlostavljanje oblik mučenja, no čini se da UN to "prešutno pretpostavlja", no takva pretpostavka ne postoji u Konvenciji.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara