UN-ovo izvješće: Sjeverna Koreja sofisticiranim tehnikama izbjegava sankcije

Foto: Guliver Image / Getty Images

SJEVERNA KOREJA razvila je sofisticirane tehnike kojima nastoji izbjeći UN-ove sankcije, a među njima je i korištenje veleposlanstava kako bi ilegalno trgovala oružjem, stoji u UN-ovu izvješću.

U izvješću se navodi i da Sjeverna Koreja pribjegava i puno zamršenijim financijskim protumjerama zbog kojih je teže pratiti kupnju zabranjene robe, što prakticira ta izolirana zemlja.

Izvješće što ga je sastavio panel od osam UN-ovih stručnjaka dio je godišnje revizije stanja koje pokazuje poštuju li sjevernokorejske vlasti sankcije koje je UN nametnuo kao odgovor na zabranjeni nuklearni i raketni program Pjongjanga.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Panel stručnjaka izvješće podnosi Vijeću sigurnosti UN-a.

Nakon pomne analize stanja panel je ustanovio da Sjeverna Koreja koristi sve više sofisticiranih tehnika kako bi omela provedbu UN-ovih sankcija, piše među ostalim u izvješću objavljenom na 127 stranica.

Sumnja se da su sjevernokorejska veleposlanstva u, primjerice Kubi i u Singapuru, organizirala ilegalnu otpremu borbenih zrakoplova i dijelova raketa zaplijenjenih na sjevernokorejskom teretnom brodu u Panami u srpnju prošle godine.

Panama je zaplijenila sjevernokorejski teretni brod kojim se krijumčarilo oružje iz razdoblja Sovjetskog Saveza. Kubanci su tada objasnili da zastarjelo oružje iz doba SSSR-a šalju na popravak u Sjevernu Koreju te da će nakon toga ono biti vraćeno na Kubu.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara