UN produžio mandat NATO-ovim snagama u Afganistanu: "Još uvijek postoji prijetnja međunarodnom miru"

Foto: Guliver Image / Getty Images

ANONIMNIM glasovanjem Vijeće sigurnosti UN-a produžilo je mandat NATO-ovim trupama u Afganistanu posljednji put prije nego do kraja 2014. godine afganistanskim snagama prepuste osiguravanje mira u toj zemlji.

Vijeće je prihvatilo rezoluciju s objašnjenjem da situacija u Afganistanu "još uvijek predstavlja prijetnju međunarodnom miru i sigurnosti".  Izražena je zabrinutost o sigurnosnom stanju zemlje u kojoj se događa nasilje koje provode talibani, Al-Qaida i druge ilegalne ekstremističke grupe kao i kriminalci uključeni u trgovinu drogom, javlja AP.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Kako se približava kraj misije snaga ISAF-a dramatično je smanjena. Prije dvije godine u Afganistanu se nalazilo 130.000 vojnika dok je u kolovozu ove godine ta brojka bila 87 tisuća, od čega 60 tisuća Amerikanaca. ISAF-ov mandat produljen je do 31. prosinca 2014. godine.

2010. godine došlo je do dogovora između NATO-a i Afganistana prema kojem će se toj zemlji pružiti potpora kako bi se poboljšali "kapaciteti i sposobnost za borbu protiv budućih prijetnji sigurnosti, stabilnosti i integritetu zemlje". ISAF i drugi partneri ubrzali su proces obuke i mentorstva afganistanskih snaga sigurnosti koje sada broje više od 350.000 muškaraca i žena.
 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara