UNESCO i EU zabrinuti za Palmiru: Kao kolijevka čovječanstva, taj grad pripada svima nama

UNESCO i EU zabrinuti za Palmiru: Kao kolijevka čovječanstva, taj grad pripada svima nama

Foto: FAH

UNIŠTENJE antičkog grada Palmire u Siriji, koji su zauzeli džihadisti Islamske države, bilo bi golem gubitak za čovječanstvo, kazala je u četvrtak direktorica UNESCO-a Irina Bokova, a zabrinutost je izrazila i Europska unija.

"Palmira je izvanredna svjetska baština u pustinji i njezino uništenje bilo bi ne samo ratni zločin nego i golem gubitak za čovječanstvo", kazala je je Bokova u video poruci objavljenoj na internetu, ponovivši poziv Vijeću sigurnosti UN-a da se posveti tom pitanju.

"Potrebno je da Vijeće sigurnosti, svi politički i vjerski čelnici upute apel kako bi se spriječilo to uništenje", dodala je.

Palmira pripada cijelom čovječanstvu

"Na koncu, to je kolijevka ljudske civilizacije", koje "pripada cijelom čovječanstvu", kazala je. "Palmira nam govori da sve kulture međusobno utječu jedna na drugu, da se međusobno obogaćuju."

Zabrinutost je izrazila i šefica europske diplomacije Federica Mogherini.

"Ponovno su ubijene stotine ljudi, tisuće bi mogle biti izložene proizvoljnom nasilju, a moguće je i novo uništavanje kulturnih lokacija", kazala je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mogherini, koja se nalazi u posjetu Izraelu, istaknula je da su "masovna ubojstva i namjerno uništavanje kulturnog i arheološkog nasljeđa u Siriji i Iraku ratni zločini po odredbama Rimskog statuta" Međunarodnog kaznenog suda.

Džihadisti već uništili drevne lokalitete u Iraku

Islamska država osvojila je u četvrtak cijelu Palmiru, potaknuvši strahove da bi to arheološko blago moglo biti uništeno.

Džihadisti IS-a uništili su nekoliko kipova i vrijednih predmeta u antičkim gradovima u Iraku.

Palmira, "pustinjski biser", nalazi se 210 kilometara sjeveroistočno od Damaska i upisana je na UNESCO-ov popis svjetske baštine. To je oaza kroz koju su prolazile karavane na putu između Zaljeva i Sredozemlja.

Palmira je strateški važna jer otvara put prema velikoj sirijskoj pustinji koja graniči s iračkom pokrajinom Al Anbar koju je Islamska država velikim dijelom već zauzela.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara