USKOK nije dokazao zločinačku organizaciju: Krojaču iz Ulcinja 15 mjeseci zatvora za 20 tisuća tableta

USKOK nije dokazao zločinačku organizaciju: Krojaču iz Ulcinja 15 mjeseci zatvora za 20 tisuća tableta

Ilustracija: Arhiva

VRHOVNI SUD potvrdio je presudu splitskog Županijskog suda 52-godišnjeg Iljiru Lešiju iz Ulcinja od 15 mjeseci zatvora za transport više od 20 tisuća tableta sa sastojkom Diazepama koji se nalazi na popisu zabranjenih tvari.

Leši je uhvaćen na graničnom prijelazu Karasovići početkom veljače 2013. godine, a kako je u pritvoru već izdržao kaznu, pušten je na uvjetnu slobodu na kojoj će provesti čak pet godina. Ako u tom roku kušnje opet nešto zgriješi, morat će u zatvor na 15 mjeseci jer mu je izrečena djelomična uvjetna osuda.

Zločinačka organizacija nije dokazana

USKOK je Lešija teretio da je bio član zločinačke organizacije, no sud je prihvatio obranu da je nesmotreno prihvatio samo jedan posao za koji je trebao dobiti nagradu od tisuću eura te da nije imao namjeru duže sudjelovati u prebacivanju zabranjenih supstanci u Austriju. U poslu su sudjelovali i izvjesni Samir koji je Lešiju pojasnio što će činiti te osoba koje je u Austriji trebala primiti robu.

U Lešijevom Golfu pronašli su 11.218 komada tableta Bensedin te 10.680 tableta Apaurina, sve u količinama po 10 miligrama upakiranih u originalnoj tvorničkoj ambalaži. Sucu Zoranu Kežiću kazao je kako se kaje i da je bio nesmotren te da nije razmišljao o posljedicama. Do rata je imao na Kosovu krojački obrt, a onda je preselio u Ulcinj. Prestao je raditi prije dvije godine, upao je u financijske probleme zbog kredita kojeg nema odakle vraćati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Postoji visoki stupanj vjerojatnosti da neće ubuduće činiti kaznena djela"

Sudac Kežić prekvalificirao je djelo jer smatra da nisu ispunjeni kumulativni uvjeti za zločinačku, odnosno, da nije dokazano da bi Leši višekratno obavljao transport tableta. U presudi je naveo kako optuženik nema ni svijest, ni volju da pripada zločinačkom udruženju te da se radilo o slučajnom povezivanju za posredno počinjenje upravo ovog kaznenog djela.

Smatrao je da će 15 mjeseci zatvora i 60 mjeseci uvjetne slobodne biti dovoljno za generalnu i specijalnu prevenciju.

Sud je, ustvrdio je Kežić, izričući djelomičnu uvjetnu osudu, ocijenio da postoji visoki stupanj vjerojatnosti da i bez izvršenja cijele kazne okrivljenik neće ubuduće činiti kaznena djela, i to iz razloga što dosada nije osuđivan, zbog toga što je otac petero djece, od kojih je jedno teško bolesno, te da je u izvršenje ovog djela, po mišljenju suda, ušao nepromišljeno pa je za vjerovati da će ga ovo "iskustvo" poučiti da više ne čini takva kaznena djela.

Na presudu su se žalili i USKOK i branitelj Jadran Franceschi, koji je tražio blažu kaznu, no Vrhovni sud potvrdio je presudu suca Kežića.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara