UZNEMIRUJUĆE FOTOGRAFIJE Mafijaška ubojstva na zagrebačkim ulicama

UZNEMIRUJUĆE FOTOGRAFIJE Mafijaška ubojstva na zagrebačkim ulicama

Foto: Željko Lukunić, Boris Ščitar/Pixsell

BRUTALNA mafijaška ubojstva na zagrebačkim ulicama počela su još 1994. godine kada je u Mirnoj ulici u Dubravi, 2. rujna ispred svoje kuće iz snajpera ubijen Mladen Šiškic, koji je bio Sliškova desna ruka. Nedugo zatim i na samog Sliška je pokušan atentat. Ispred njegove tvrtke u Maksimiru policija je tada našla u blizini pucnjave sportsku torbu s dijelovima oružja i uplatnicom za teniski teren na ime Bagarićevog nasljednika i prvooptuženog u procesu protiv tzv. "zločinačke organizacije" Nikice Jelavića.

1997. godina

Mafijaška ubojstva su se nastavila u veljači 1997. godine kad je u Garešničkoj ulici u Dubravi ubijen Ivan Mirko Krpelnik. Ubio ga je Zdravko Šiškic, brat ubijenog Mladena. U društvu s Krpelnikom bio je tada Ivan Šakota, koji je "došao na red" 24. svibnja iste godine. Šakota je, iako je nosio pancirku, likvidiran oko jedan sat po noći ispred kafića Kvak u Martićevoj ulici. Metak je prošao tik pored pancirke u tijelo. Ubojstvo se dogodilo pred mnoštvom ljudi, koji su sjedili na terasama obližnjih kafića.

Već 4. lipnja 1997. je likvidiran Špejtm Taqi, svjedok Šakotinog ubojstva. Taqija je izrešetao nepoznati motociklist koji se zaustavio pored njegovog BMV-a na raskrižju Selske i Zagorske ulice. Tridesetogodišnji Taqi je, inače, vodio jednu od Bagarićevih kockarnica, a došao je iz Frankfurta, na poziv tog bossa.

Pokojni Zlatko Bagarić, navode neki izvori, nije bio glavni "berač plodova" prometa droge i kocke u Hrvatskoj. Šlag s te švercerske "torte" skupljao je, navodno, i albanski klan koji je predvodio Bajram Taqi, inače stric OVK-ovog političkog vođe, Hasima Taqija. Poslije ispaljivanja "zolje" na Grand Cherokee Vjeke Sliška, Bajram je netragom nestao iz Zagreba. Utočiste je, navodno našao na Kosovu pod zaštitom svog rođaka Hasima.

1998. likvidiran prvi šef hrvatske mafije

Nakon spomenutih likvidacija na red su došli i sam boss Bagarić, koji je skončao u zagrebačkom predgrađu u restoranu NK Dubrava, zatim Vrdoljak, Šobot, Džeba i Burić koji je ubijen na parkiralištu u Španskom 27. ožujka 1998. godine.

Zlatko Bagarić, prvi pokojni šef hrvatske mafije, ubijen je 15. srpnja 1998. nakon svađe s trojicom braće Rodić - Lazarom, Vinkom i Zoranom. Prema optužnici, oni su rano ujutro s više hitaca iz vatrenog oružja ubili Bagarića, koji ih je u lokalu maltretirao cijelu noć. Lazar Rodić osuđen je na tri godine zatvora zbog ubojstva Bagarića, dok su druga dvojica braće oslobođena optužbi.

1999. godina

Mijat Vrdoljak je prvo izbjegao smrt, kada je ispod njegovog automobila podmetnuta bomba, međutim mjesec dana nakon tog pokušaja ubijen je hicima iz jurećeg automobila. Željko Šobot izrešetan je u svom automobilu 1999. godine na raskrižju Selske i Ozaljske ulice dok je jeo burek, a Damir Džeba nekoliko mjeseci kasnije ispred restorana Primošten. Za Šobotovo ubojstvo bili su optuženi likvidirani Zečević i Džeba, međutim Zečević je na sudu oslobođen optužbi. Džeba je navodno trebao biti svjedok pokajnik u procesu "zločinačkoj organizaciji", međutim nije to doživio.

U srpnju 1999. godine likvidiran je Ibrahim Dedić, kontroverzni bankar, kojega su ubojice dočekali na ulazu u njegovu zgradu. Neki svjedoci na suđenju tzv. zločinačkoj organizaciji su Željka Šobota povezivali s njim. Prema nekim pričama Šobot je bio taj koji je najprije ranio Dedića, da bi kasnije Dedićevi ljudi likvidirali Šobota, a nakon toga pak Šobotovi iz osvete Dedića, pisao je Vjesnik prije nekoliko godina.

2001.

Vjeko Sliško likvidiran je 23. ožujka 2001. usred bijela dana na Cvjetnom trgu, a bio je to peti atentat na njega. U jednom od tih pokušaja likvidacije 1999. godine stradao je i nevini građanin Zoran Domini nakon čega je policija u samo par sati akcije pohapsila sve koji su imali veze s klanom Bagarić-Jelavić. Sliška je likvidirao James Cappiau, a  kojega je zatim upucao Sliškov tjelohranitelj, Ivica Bertić-Rus.

Ministar je tada, kao i danas, bio Ranko Ostojić.

2002.

Brat Vjeke Sliška, Marko, ubijen je 23. siječnja 2002. godine u 18.15 sati u ispred motela "Sliško", nedaleko Autobusnog kolodvora. Nepoznati ubojica ispalio je u njega više hitaca iz neposredne blizine. Više pročitajte ovdje.

U kafiću NBA, u Ulici grada Vukovara usred popodneva u svibnju 2002. godine ubijen je Veselin Marinov, zvani Veseli i Bugar.  Njega je ubio danas smaknuti Vinko Žuljević Klica, desna ruka Vjeke Sliška. Klica se sam predao policiji i tvrdio da je Marinova ubio u samoobrani. No, postojala je sumnja u takve tvrdnje Klice, iako je sud povjerovao u to.

2005. likvidiran menadžer Nike Kranjčara i suradnik Davora Šukera

Dino Pokrovac likvidiran je 11. lipnja 2005. godine oko 3 sata ujutro na stubištu zgrade u kojoj je živio u Korčulanskoj ulici u zagrebačkom naselju Trnje. Pokrovac je ustrijeljen s više metaka u glavu i trup. Očevidaca ubojstva nije bilo, tek je jedna osoba koja je bila udaljena od mjesta događaja oko 50-ak metara čula praske nalik na pucanje petardi, nakon čega je čula automobil koji je velikom brzinom napustio mjesto ubojstva. Zanimljiv je bio i podatak oko crne "Gucci" torbice koju je Pokrovac uvijek nosio sa sobom. Torbica naime na mjestu zločina nije pronađena kao ni na širem području oko zgrade te postoji mogućnost da ju je počinitelj uzeo. Policija pretpostavlja da se u torbici nalazio adresar kao i popis dužnika kojima je pokojni Pokrovac posudio novac. Godinu i pol dana prije ubojstva pod Pokrovčev je automobil podmetnuta eksplozivna naprava i od tada se Pokrovca počelo povezivati s organiziranim kriminalom. Tko je bio Dino Pokrovac, pročitajte ovdje.

2006.

23. ožujka 2006 u naselju Travno ubijen je s nekoliko hitaca u leđa, u zasjedi, Lulzim Krasniqi, navodni albanski boss.

2007.

1. prosinca 2007 godine likvidiran je Davor Zečević, na parkiralištu ispred zgrade u kojoj je živio koji je bio osumnjičen da je ubio Ivana Šakotu i Željka Šobota. Ucjena, iznuda, prijevare, nasilništvo, zloporaba droge, pokušaji ubojstava i ubojstva, samo su dio onoga za što ga se sumnjičilo, zajedno s Jelavićem, Miljenkom Žajom, Rajkom i Veliborom Momčilovićem, Đorđem Vuletićem, Tvrtkom Tomičićem, Radovanom Štetićem i Miroslavom Vukovićem. Njihovi su zločini izašli na vidjelo nakon što je u jednom od mafijaških obračuna, točnije u neuspjelom atentatu na Vijeku Sliška, od zolje stradao nevini prolaznik - Zoran Domini.

2008.
 
17. veljače 2008. s deset hitaca izrešetan je Vinko Rodić, koji je zajedno sa svojom braćom bio optužen za ubojstvo kralja kocke Zlatka Bagarića. Rodić je upucan u kafiću njegovog brata Sebastijana "Bugzy" u Novoselskoj 79 u Dubravi, a nakon pucnjave je s ozljedama opasnim po život prebačen u KB Dubrava, gdje je preminuo. Braća Rodić: Vinko, Zoran i Lazar, poznati su zbog ubojstva Zlatka Bagarića. Suđeno im je pod optužbom da su u srpnju 1998. s više hitaca likvidirali Bagarića ispred lokala NK Dubrava. No, osuđen je samo Zoran, na tri godine zatvora, dok su Vinko i Lazar oslobođeni optužbi.

2010. godina - srpska mafija u Zagrebu

U zagrebačkom jezeru Jarun pronađeno je tijelo srpskog kriminalca Cvetka Simića.  Identitet je otkriven DNA analizom jer je Simić bio dekapitiran i odrezanih udova.

Iste godine u lipnju u Rakitju kod Zagreba ranjen je pa uhićen jedan od najpoznatijih ubojica iz "zemunskog klana" i jedan od optuženih za ubojstvo srbijanskog premijera Zorana Đinđića, Sretko Kalinić. Njega je na jezeru Rakitje upucao još jedan mafijaš Miloš Simović.

PODSJETIMO "Zločinačka organizacija ne postoji"

2002. godine završilo je suđenje tzv. zločinačkoj organizaciji, tijekom kojega nije dokazano postojanje iste. Sedmorica od 12 okrivljenika oslobođena su svih optužbi, a ostala petorica osuđena su zbog pojedinačnih kaznenih djela. Rajko Momčilović osuđen je na 12 godina i šest mjeseci zatvora zbog preprodaje droge iznude, krađe i razbojstva. Velibor Momčilović osuđen je na šest godina zbog preprodaje droge.

Davor Zečević je zbog preprodaje droge i poticanja na razbojstvo osuđen na sedam godina i šest mjeseci zatvora. Davorin Sobjeslavski dobio je osam godina zbog preprodaje droge i pokušaja ubojstva Radovana Buvača. Tvrtko Tomičić osuđen je na tri godine zatvora zbog pokušaja ubojstva Željka Šobota.

Nikica Jelavić, Zoran Petrović, Zoran Pripuz, Hrvoje Gašparinac, Đorđe Vuletić, Radovan Štetić i Miroslav Vuković - Olio oslobođeni su svih optužbi.

Vrhovni sud, godinu dana kasnije,  potvrdio je odluku zagrebačkog Županijskog suda da zločinačka organizacija ne postoji. Rajku Momčiloviću, njegovu bratu Veliboru, Davoru Zečeviću i Davorinu Sobjeslavskom povisio je kazne, a za sedam od 21 točke optužnice odredio da se ponovi suđenje pred drugim sudskim vijećem. Tako se Nikici Jelaviću koji je prvostupanjskom presudom oslobođen svih optužaba, ponovno sudilo za ubojstvo Zorana Dominija, dva pokušaja ubojstva Vjeke Sliška, pokušaj ubojstva Juraja Dodića i Ivice Betkića i poticanje na ubojstvo Špejtma Taqija. No, 2007. godine u travnju Nikica Jelavić ponovno je oslobođen svih optužbi.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara