Ubrzava se utrka u stvaranju umjetnog kopna između Vijetnama i Kine

Ubrzava se utrka u stvaranju umjetnog kopna između Vijetnama i Kine

Screenshot: ABC News/YouTube

NOVOOBJAVLJENE satelitske snimke pokazuju da je Vijetnam oteo veliku površinu zemlje na dvjema lokacijama u spornome Južnokineskom moru, iako Kina to radi i više i brže, kaže u četvrtak jedan američki istraživački institut.

Fotografije koje je Reutersu pokazao washingtonski Centar za strateške i međunarodne studije (CSIS), pokazuju širenje kopnene površine i rast zgrada na vijetnamskim grebenima Sand Cay i West London u arhipelagu Spratly.

> Američka mornarica: Kina gradi "veliki pješčani zid" u vodama Južnog kineskog mora

Mira Rapp-Hooper, direktorica CSIS-ove Inicijative za maritimnu transparentnost, kaže da Vijetnam gradi vojne objekte i da je to počeo prije lanjskog početka kineskog otimanja zemlje od mora.

Fotografije je snimila tvrtka za satelitske snimke DigitalGlobe od 2010. do kraja travnja 2015.

"Na jednoj lokaciji Vijetnam je stekao veliko novo područje koje je prije bilo pod vodom, a na drugoj je otimanjem zemlje od mora dodao kopnenu površinu postojećem otoku", kaže Rapp-Hooper.

Brzina kojom Kina odnedavna otima kopno od mora zabrinula je susjede i Sjedinjene Države koje smatraju da je to potencijalna prijetnja statusu quo u regiji kroz koju na godinu prođe pomorske trgovine vrijedne pet bilijuna dolara.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara