Učitelji prosvjedovali protiv novog pravilnika o normama: "Ne pretvarajte škole u močvare"

Foto: Hina

SINDIKAT hrvatskih učitelja (SHU) održao je danas polusatni prosvjed ispred Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta (MZOS) protiv novog nacrta Pravilnika o tjednim radnim obvezama učitelja i stručnih suradnika u osnovnoj školi, istaknuvši da on ugrožava učitelje i ostale zaposlenike u školstvu.

"Pravilnik donosi uštede na učiteljima, to znači da svi oni koji sada rade na nepuno radno vrijeme neće više raditi i da oni s punim radnim vremenom idu na nepuno radno vrijeme", upozorila je predsjednica SHU-a Sanja Šprem.

Ona je prije nekoliko dana na konferenciji za novinare ustvrdila da će zbog spornog Pravilnika bez posla ostati između 500 do 1000 učitelja, a njih do 35 posto ili oko četiri tisuće prijeći će s punoga na nepuno radno vrijeme.

Učenici će, istaknula je Šprem danas, izgubiti kvalitetu rada u školi, a škole identitet. "Roditelji moraju shvatiti da će kvalitetu rada, ako pravilnik ostane, morati platiti sami. Svi roditelji neće moći podjednako moći osigurati budućnost svoje djece, što je žalosno", dodala je.

Također je optužila MZOS da svojim prijedlogom omalovažava rad učitelja jer predlaže da on ne bude temelj za izračun količine radnog vremena.

Resornom ministru Željku Jovanoviću uputila je pitanje "kako planira zbrinuti sve učitelje koji će, budu li inzistirali na ovom Pravilniku, ostati bez radnog mjesta jer će u dijelu svog radnog vremena biti proglašeni tehnološkim viškovima, što će s tajnicima i računovođama iz škola sa manje od 150 učenika, te koliko će njih ostati bez posla".

SHU je došao podržati i predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Branimir Mihalinec koji je naglasio da će se s istim problemima suočiti i djelatnici u srednjim školama. "I nama će htjeti skinuti naša prava na odgojni rad", rekao je.

"Meni izgleda da je Vlada našla konačno rješenje učiteljskog pitanja - dio učitelja otpustiti, dio učitelja će raditi s nepunom normom, a oni koji ostanu raditi, njima ćemo smanjiti plaće i smanjiti sva prava i tako će graditi budućnost", dodao je.

Prosvjednici koji su nosili transparente s natpisima "Pregovarajte s nama dulje od 8 minuta", "Ne pretvarajte škole u močvare", Nama smanjujete primanja, zar smo mi izazvali krizu?" sa zvižducima su popratili ministra Jovanovića koji je izašao podijeliti im obrazac za sudjelovanje u internetskom savjetovanju o nacrtu Pravilnika.

Predsjednica SHU-a Šprem demonstrativno je potrgala obrazac, pozvala učitelje da ga ne uzimaju te taj čin ocijenila sramotnim.

Ministar Jovanović ocijenio je pak da je prosvjed učitelja nepotreban jer javna rasprava još traje.

"Nema niti trunke istine o tome da će bilo koje pravo učenika na dodatnu i dopunsku nastavu ili bilo kakve izVannastavne aktivnosti biti ugrožen, odnosno da će morati plaćati bilo kakve aktivnosti. Svi programi koji postoje, postojat će i dalje, i svi će biti uključeni u plaću učitelja", poručio je učenicima i roditeljima.

Dodao je kako MZOS u obrazovni sustav uvodi red i ispravlja nepravde, te da će s pravednijim sustavom plaće učitelja iz godine u godinu moći rasti.

Ponovio je i da, ako sindikati imaju primjedbe, prijedloge i poboljšanja, neka ih pošalju u javnu raspravu.

Podsjetio je kako je Vlada donijela uredbu kojom su zaposleni u školstvu izuzeti iz zakona kojim se uskraćuje isplata postotnog uvećanja koeficijenata složenosti poslova, odnosno uvećanje plaća za 4, 8 i 10 postotnih bodova nakon ostvarenih 20,30 i 35 godina radnog staža zaposlenima u državnim i javnim službama.

"Učitelji do 20 godina staža dosad nisu imali nikakav dodatak, sada će imati. Cjelokupna svota će se nastavnom osoblju podijeliti pravednije, tako da svim učiteljima, suradnicima i nastavnicima povećamo plaću za jedan postotak, a preostalim dijelom od ukupne mase ćemo povećati plaće mentorima i savjetnicima", rekao je Jovanović nakon održanog prosvjeda.

Stipić: Novi pravilnik o učiteljskoj normi ministrova najopasnija namjera


Predsjednik Sindikata zaposlenika u hrvatskome školstvu Preporoda Željko Stipić upozorio je danas na konferenciji za novinare da će posljednice novog Pravilnika o tjednim radnim obvezama učitelja i stručnih suradnika u osnovnoj školi biti nesagledive jer je, kako je rekao, riječ o "najopasnijoj namjeri ministra koji inače nije nimalo bezopasna osoba".

Pravilnik je, rekao je Stipić, jedan od najvažnijih dokumenata ministra znanosti, obrazovanja i sporta Željka Jovanovića, koji se upušta u reorganizaciju školstva, a ako nakon javne rasprave prođe u ponuđenom obliku, od jeseni u hrvatskim školama više ništa neće biti isto.

"Zbog tog pravilnika od jeseni bi u predmetnoj nastavi rad s nepunim radnim vremenom postao pravilo, a rad s punim radnim vremenom postao bi izuzetak", istaknuo je Stipić.

Tim će pravilnikom biti najpogođeniji učitelji likovne, glazbene i tjelesne kulture te tehničkog odgoja, koji nastavni plan zadužuju samo s jednim satom na tjedan.

"Prođe li ovaj pravilnik, naše će škole živjeti od osam do 15 sati, a nakon toga bi se za djecu valjda trebala brinuti ulica, kafići i svi oni koji se ne bi smjeli brinuti", upozorio je Stipić i dodao da je bit u reorganizaciji školstva i smanjenju broja učitelja i nastavnika.

Istaknuo je da jedno od rješenja može biti popunjavanje njihove satnice novom satnicom voditeljskih i satničarskih poslova koji bi se pojavili provedenim usklađivanjem osnovnoškolske sa srednjoškolskom normom. Rješenja ima, rekao je Stipić, no pitanje je ima li dobre volje da se do njega dođe i da bude u interesu učenika i učitelja.

"Sve se ovo događa u zemlji u kojoj je normalno da u općini sa 16 stanovnika radi pet službenika i gdje se stotinama milijuna kuna plaćaju novi automobili. Sve se to događa u zemlji gdje se s jedne strane troši nemilice, a s druge nastoji uštedjeti na onima koji se jedini brinu o budućnosti naroda i zemlje", dodao je Stipić.

Profesorica glazbene kulture Lidija Čujić-Živković objasnila je novinarima kako će, primjerice, od 70 učitelja u nekoliko škola u Splitsko-dalmatinskoj županiji zbog novog pravilnika njih samo 20 steći pravo na punu normu, a preostalih 50 učitelja imat će smanjenu normu, a time i smanjenu plaću.

"U školama naše županije djeluje 60 zborova, 20 orkestara, 11 školskih klapa i 10 folklornih družina. To smo do sada radili pod ostale poslove, a sada bismo time mogli ostvariti punu normu", zaključila je.

Njezina kolegica Ita Banov rekla je da je nacrtom pravilnika ozbiljno ugroženo dostojanstvo struke. "Neprihvatljivo je da se položaj učitelja glazbene kulture i dalje sustavno degradira. Neprihvatljivo je i da se aktivnosti koje njeguju tradiciju i kreativno razvijaju mlade, a tu spada pjevački zbor, orkestar, klape te folklor, budu izjednačene s ostalim poslovima. Ovime mi postajemo učitelji za ostale poslove", rekla je Ita Banov.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara