Udruga Blokirani pisala Vladi: Zaustavite ovrhe nad nekretninama koji su jedini dom

Udruga Blokirani pisala Vladi: Zaustavite ovrhe nad nekretninama koji su jedini dom

Foto: FAH

UDRUGA Blokirani zatražila je u subotu od Vlade i premijera Zorana Milanovića da u hitnu saborsku proceduru pošalje prijedlog zakona kojim će biti obustavljeni postupci ovrha nad nekretninama koje su njihovim vlasnicima jedini dom ili prostor rad. Udruga također traži da se zakonom odmah obustave blokade računa građanima s mjesečnim primanja manjima od prosječne bruto plaće, da se odblokiraju sredstva za rad obrtnicima te obiteljskim i poljoprivrednim gospodarstvima, obustavi "kamatarenje" i provedba ovrhe dok se protiv ovrhovoditelja vodi istraga, odnosno tužbeni postupak.

Obustavite ovrhe

Blokirani Vladu pozivaju i da se izradi prijedlog zakona, kojim će biti obustavljeni postupci ovrha dok Ustavni sud ne donese odluku.

Udruga podsjeća da je još lani u travnju Ustavnom sudu podnijela prijedlog za ocjenu ustavnosti pojedinih odredaba Ovršnog zakona te da je prije nekoliko dana isto učinila i hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović.

"Molimo vas da u inicijativi za takvo postupanje Vlade koju je pokrenula predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović, kao i udruga Blokirani ne gledate samo potez kojem se morate na bilo koji način suprostaviti, nego da baš na tom primjeru pokažete da je kohabitacija moguća, odnosno da je hrvatsko društvo demokratski zrelo", ističe u javnom pozivu Vladi udruga Blokirani.

Produljene ovrhe na godinu dana samo produžuje ovrhu

Upozorava pritom da je Hrvatska jedina država u EU u kojoj postoji mogućnost potpune blokade svih računa građana i to bez najave i bez da državna agencija Fina ne mora provjeriti valjanost dokumentacije na temelju koje se obavlja ovršni postupak. Fina nije dužna provjeravati čak niti to je li nastupila pravomoćnost rješenja o ovršnosti, dodaje se u priopćenju.

Taj sustav blokada kojem je izvrgnuto više od 322.500 građana čini, ocjenjuju, bespredmetnom odredbu u Ovršnom zakonu po kojem je iseljavanje iz ovršene nekretnine moguće odgoditi na godinu dana jer to građanima s blokiranim računom znači daljnje produljenje agonije.

Premijera i ministre udruga poziva da nikome ništa ne opraštaju i da ne produljuju agoniju prezaduženih građana.

Poštujte pravo na dostojanstvo

"Samo poštujte njihovo Ustavom zagarantirano pravo na dostojanstvo, kako njih osobno, tako i njihovih obitelji, te pravo na rad. Omogućite ljudima da svoje dugove otplate vlastitim radom", poručuje udruga Blokirani.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara