Udruga David: Katolička crkva se na ljudska prava licemjerno poziva samo onda kad to njoj odgovara

Udruga David: Katolička crkva se na ljudska prava licemjerno poziva samo onda kad to njoj odgovara

Foto: HR Foto

UDRUGA građana za zaštitu ljudskih prava David povodom prozivke saborskih zastupnika koji su podržali Zakon od medicinski potpomognutoj oplodnji od strane Katoličke crkve, oglasila se priopćenjem u kojem navodi kako se Crkva na ljudska prava "licemjerno poziva samo onda kad to njoj odgovara".

"Katolička crkva pozvala je `na red` saborske zastupnike katoličke vjere koji su glasovali za prijedlog Zakona o medicinski pomognutoj oplodnji koji Crkva ne odobrava. Točnije, učinio je to u svome najnovijem komentaru glavni urednik Glasa Koncila mons. Ivan Miklenić, koji piše da je među zastupnicima koji su dali svoj glas `za` priličan broj onih koji se deklariraju kao katolički vjernici, ali im je stranačka stega bila važnija od savjesti. Zanemarimo medicinsku potpomognu oplodnju. Važniji su baloni upozorenja svim vjernicima, državnim dužnosnicima (škole, policija, sudstvo, politika). Crkvena politika se sve češće poziva na međunarodna ljudska prava (koje nije nikada potpisala) samo kada to njoj odgovara, kao i na svetost i nepovredivost života. Upućuje li to na licemjernost? Što je sa milijunima zlostavljanih i ubijanih tijekom duge povijesti do današnjih dana? Zanimljivo je pogledati crkvenu hijerarhijsku ljestvicu: Papu služe kardinali, kardinalima služe biskupi, biskupima služe župnici i kapelani. Svima njima su podložni (dužni) da služe njihovi vjernici. Naročito važna služba vjernika je ona u državnim institucijama. Nije li jasna poruka preuzvišenog mons. Ivana Miklenića!?", navodi se u priopćenju Udruge David.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Novi balon poslao je danas i kardinal Bozanić: Nadbiskup zagrebački, kardinal Josip Bozanić, oštro je osudio pedofiliju u svećeničkim redovima i založio se za njezino iskorjenjivanje te pozvao medije da surađuju s crkvenim vlastima u takvim slučajevima, a on sam bi u slučaju pedofilije u svojoj nadbiskupiji `odmah reagirao, bez ikakvih zatezanja i zataškavanja`. Kardinal Bozanić kao i ostala katolička gospoda vrlo često druge prozivaju za njihovu blisku i daljnju prošlost dok se svoje ne mogu sjetiti - ili su je zaboravili - ili je po njima uopće nemaju. Najednom se želi pedofilija iskorijeniti i još pri tome se traži pomoć medija, zahvaljujući im ako to pokažu svjesno ili nesvjesno", dodaje se.

"Izgleda da smišljena rafalna paljba pljušti po Saboru sa svih strana iz katoličkog tabora. Izjava kardinala Bozanića podsjeća državne dužnosnike na međudržavne ugovore Republike Hrvatske i Svete stolice kako se ne bi zaboravio značaj i važnost partnerstva u vlasti. Kardinal Bozanić dalje govori: `To su pitanja koja se kod nas želi u Saboru na brzinu rješavati, bez potrebe da o tome odgovorni povedu javnu raspravu s građanima, jer nitko tko je i pobijedio na izborima nije pobijedio 'in bianco'. To će reći da mu nije predana sva vlast da čini što god želi u ime naroda, nego treba vladati tako da osjeća što narod želi i koje potrebe narod ima. Kod nas je stalno prisutan fenomen podaničkog mentaliteta, o tome sam već svojevremeno govorio, a to znači da, ako netko samo migne iz Bruxellesa, ovdje će ga se odmah poslušati. No, nismo isto tako otvoreni da čujemo što to narod želi`. Crkveni dužnosnici kad god iznose svoje stavove uvijek ispred stavljaju narod. Narod (Mi) vam nije dao bianco vlast. Narod (Mi) vam nije dao vlast da činite što želite. Treba vladati tako da osjećate što narod (Mi) želi. Kardinal apelira na poslušnost prema Bruxellesu, a zaboravlja na svoju poslušnost Vatikanu", navode iz Udruge David, dodajući: "Bit će zanimljivo vidjeti reakciju SDP-ovih katolika u odnosu na HDZ gdje je sve bilo jasno".

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara