Udruga Franak: Profesori Ekonomskog fakulteta su izloženi pritisku bankarskog lobija

Udruga Franak: Profesori Ekonomskog fakulteta su izloženi pritisku bankarskog lobija

Foto: Hina

UDRUGA Franak dala je u nedjelju bezrezervnu potporu profesorima zagrebačkog Ekonomskog fakulteta, Dragi Jakovčeviću i Ivanu Lovrinčeviću, ocjenjujući da su zbog svog stručnog mišljenja i prijedloga rješavanja dužničke krize u Hrvatskoj izloženi pritiscima bankarskog lobija, što u udruzi smatraju grubim nasrtajem na autonomiju znanosti i pravo na javno djelovanje.

"Udruga Franak daje javnu i bezrezervnu podršku uvaženim ekonomskim stručnjacima, poglavito profesorima, koji su u javnosti izrazili svoje stručno mišljenje i prezentirali prijedloge rješavanja dužničke krize u Republici Hrvatskoj, zbog čega su posljednjih dana izloženi pritiscima bankarskog lobija", stoji u objavi na Facebook stranicama Udruge.

Bohaček obmanjuje

Udruga dodaje kako zbog svojih članova, dužnika i njihovih obitelji, te svih kreditnih dužnika s valutnom klauzulom, ne može ostati mirna na medijske istupe direktora Hrvatske udruge banaka (HUB) Zorana Bohačeka koji, kako navode, uporno svojim izjavama pokušava obmanuti dio neupućene javnosti i plasirati određene neistine, te diskreditirati uvažene članove hrvatske akademske zajednice.

"Ti isti profesori, uvaženi članovi hrvatske akademske zajednice, već dugi niz godina sustavno upozoravaju na činjenicu da se u ovoj zemlji vodi potpuno pogrešna ekonomska i monetarna politika, a istodobno nude rješenja i pomoć u promjenama, dajući konkretne prijedloge za otvaranje prostora razvojnoj makroekonomskoj politici, napuštanju dosadašnjih neefikasnih modela, te za izlazak države iz krize, odnosno recesije", naglašava udruga.

Podsjećaju i da istupi profesora Jakovčevića i Lovrinčeviću do sada nisu smetali HUB-u, a da je do reakcije došlo "jer su napokon stavovi uvaženih profesora zamijećeni i prihvaćeni u široj javnosti, a poslovanje banaka u Hrvatskoj u jednom značajnom dijelu – napokon razotkriveno".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
HUB je u subotu uputio pismo dekanu zagrebačkog Ekonomskog fakulteta Lajošu Žageru, u kojem su ga "zamolili za pojašnjenje stoji li Ekonomski fakultet iza javnih nastupa profesora Drage Jakovčevića i Ivana Lovrinovića", tvrdeći kako su izjave dvojice profesora netočne i štetne. HUB navodi kako je to "drastično došlo do izražaja u opetovano ponavljanim tvrdnjama da banke manipuliranjem tečajem ostvaruju ekstraprofite na račun svojih klijenata, te da nisu imale obaveze u stranoj valuti".

Banke moraju pokazati bilance

Prof. dr. Drago Jakovčević, odgovarajući na napad Hrvatske udruge banaka vezano za njegove izjave o kreditima u švicarskim francima s valutnom klauzulom, zatražio je u subotu od banaka i HNB-a da prikažu bilance i kažu kojeg su dana milijarde švicarskih franaka ušle u hrvatski bankovni sustav i po kojem tečaju je franak promijenjen u kunsku likvidnost.

"Moje glavno pitanje i zahtjev bankama i HNB-u je - prikažite bilance. Kojeg dana su milijarde švicarskih franaka ušle u hrvatski bankovni sustav, po kojem tečaju je franak promijenjen u kunsku likvidnost i kada su se počeli odobravati krediti u kunama s valutnom klauzulom u švicarskim francima", izjavio je prof. Jakovčević medijima. Najavio je da će s profesorom Lovrinovićem o svemu progovoriti na konferenciji za novinare, nakon što analiziraju izjave iz HNB-a i HUB-a.

Iz Udruge "Franak" danas navode kako im je razumljivo ponašanje direktora HUB-a s obzirom na interese udruge koju zastupa, no da "ne mogu i ne smiju ostati mirni promatrači takvih grubih pritisaka i nasrtaja na renomirane stručnjake, poglavito prozvane profesore".

Udruga izražava nadu da će profesori Ekonomskog fakulteta Jakovčević i Lovrinčeviću nastaviti čvrsto prezentirati i zastupati svoje stručne stavove, temeljene na argumentiranim podacima i činjenicama, a u cilju točnog informiranja javnosti te na dobrobit svih građana Republike Hrvatske.

"Kao što su to do sada i činili i na čemu smo im beskrajno zahvalni", poručuju iz Udruge Franak.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara