Udruga Franak: Vujčiću, pogledaj kako je Austrijska središnja banka upozoravala svoje građane

Udruga Franak: Vujčiću, pogledaj kako je Austrijska središnja banka upozoravala svoje građane

Foto: Hina

UDRUGA franak poslala je danas pismo guverneru HNB-a Borisu Vujčiću, u kojem ga traže hitan sastanak, i dostavu podataka o potraživanjima i obvezama banaka u švicarskim francima za razdoblje od 2003. do 2014. godine.

Također, skreću pozornost na način na koji je Austrijska središnja banka upozoravala svoje građane na rizike kredita u stranima valutama.

Pismo prenosimo u cijelosti:

"Poštovani guverneru Vujčić, poštovani vice guverneri,
 
Molimo vas za hitni sastanak s našim predstavnicima te vanjskim suradnicima kako bi nas uputili u teme oko korištenja devizne klauzule CHF u kreditima ali i drugim temama koje proizlaze iz aktualne situacije.
 
Koristimo ovu priliku da Vas zamolimo da nam žurno dostavite podatke kako je traženo dopisom od 19. siječnja, 2015. Dakle, molimo stanje obveza i potraživanja banaka u RH vezano za CHF po godinama 2003 do 2014. pojedinačno po bankama ili kumulativno za cijeli bankarski sustav kao i porijeklo tih obveza.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
 
Vama za informaciju ali i kao odgovor na vaš jučerašnji istup u medijima na izjavu da ste upozoravali i tome slično, dostavljamo vam letak (preveden kako bi vam bilo lakše) Austrijske središnje banke. 

Oni nisu poput vas jednokratno izjavila nešto, negdje na način da potencijalni korisnik kredita to ne može to čuti ili razumjeti, već je tiskala brošuru koja je bila dostupna svima i upozoravala na toksične elemente ovakvih proizvoda.

Mi nismo u poziciji procjenjivati dali ste vi bili u obavezi ili u mogućnosti na ovakav ili sličan način zaštiti svoje građane koji su vam do sada kao instituciji neosporno vjerovali – ostavljamo to Vladi i Saboru.
 
Za kraj želimo istaknuti da se po dosadašnjim presudama (uključujući i one ECJ-a koje smo vam dostavili) stječe se vrlo jasan dojam da CHF nije bilo u funkciji zaštite od rizika već u funkciji špekuliranja na tržištu radi kreiranja ekstra profita.
 
Iz svega navedenog jasna je urgentnost zbog koje predlažemo da se sastanak održi sutra! Ovim putem molimo da sastanku nazoče i predstavnici Ministarstva financija, kabineta premijera, te sudske vlasti.
 
Zahvaljujemo na razumijevanju te se još jednom pozivamo na urgentnost kao razloga za ovakvo traženje hitnog sastanka.

Udruga Franak"

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara