Udruga Franak i banke ne mogu se dogovoriti, moguće raspuštanje radne skupine

Udruga Franak i banke ne mogu se dogovoriti, moguće raspuštanje radne skupine

Foto: Shutterstock

NI DRUGI sastanak radne skupina za rješenje problema kredita s valutnom klauzulom u švicarskim francima, koji je u ponedjeljak održan u Ministarstvu financije, nije dao rezultate, a iz Udruge Franak su ocijenili da su i dalje prisutne velike razlike u stajalištima pa, ako se to ne promijeni, najavljuju i mogućnost da napuste radnu skupinu.

"Socijalni model koji nude banke je samo skretanje pozornosti s bitnog problema, a to su enormno napuhane glavnice, koje su sada sigurno 30 do 40 posto veće nego u trenutku uzimanja kredita. I dalje zauzimamo dijametralno suprotna stajališta. No mi ostajemo pri tome da socijalna pitanja treba riješiti tako da se riješi uzrok problema, a ne posljedica", kazao je nakon sastanka novinarima Jurica Dobrinić iz Udruge Franak.

Udruga Franak za konverziju kredita u kune

Ponovio je da se Udruga Franak zauzima za model konverzije kredita vezanih za švicarac u kunske kao jedinom prihvatljivom modelu. "Konverzijom kredita riješilo bi se više od 90 posto slučajeva, a koji su sad socijalni slučajevi", dodao je Dobrinić.

Katarina Lucić, voditeljica Udruge, kazala je da će socijalni slučajevi ionako biti obuhvaćeni institutom osobnih stečajeva, ocjenivši socijalni model banaka "odugovlačenjem pažnje i kupovanjem vremena".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Najavila je i mogućnost da Udruga Franak napusti radnu skupinu. "Ukoliko se idućeg ponedjeljka ne postigne dogovor, Udruga Franak napustit će radnu skupinu i sazivati izvanrednu skupštinu Udruge na kojoj će odlučiti o daljnjim akcijama", kazala je Lucić, istaknuvši da su neki članovi već počeli preventivno raskidati trajne naloge.

U radnoj skupini za 'švicarac' sudjeluju predstavnici ministarstava socijalne politike i mladih, pravosuđa i financija, Hrvatske narodne banke (HNB), poslovnih banaka te Udruge Franak.

Udruga Franka u četvrtak se planira sastati s predstavnicima Hrvatske narodne banke na kojem bi se trebali preispitali modeli konverzije kredita u švicarcima.

Banke predlažu da dužnici vrate stanove bankama

Ranije je Udruga Franak pozvala svoje članove i sve dužnike, bez obzira na vrstu kredita, da središnjoj banci pošalju zahtjev za inspekcijskim nadzorom banaka s kojim imaju sklopljen ugovor o stambenom kreditu, a zbog kršenja Zakona o potrošačkom kreditiranju, jer banke nisu, kako navode, s dužnikom uskladile i ugovorile aneks ugovora o definiranju parametra i fiksne marže do početka 2014. godine.

Dok je za Udrugu Franak jedino prihvatljivo rješenje konverzija kredita vezanih uz 'švicarac' u kunske, i to po tečaju franka i kamatnoj stopi koji su vrijedili u trenutku odobravanja kredita, poslovne banke predlažu dva modela za rješenje problema dužnika sa stambenim kreditima vezanim uz franak i to ili da država za socijalno ugrožene građane otkupi stanove po sadašnjoj tržišnoj vrijednosti i ponudi ih dužnicima u najam, ili da dužnici vrate stanove bankama i tako se riješe dugova.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara