Udruga Franak poziva predsjednicu da ispuni predizborna obećanja

Udruga Franak poziva predsjednicu da ispuni predizborna obećanja

Foto: Hina

UDRUGA Franak u četvrtak je pozvala predsjednicu Republike Kolindu Grabar-Kitarović da ispuni svoje predizborno obećanje i javno se zauzme za interese oštećenih dužnika s kreditima u švicarskim francima te ju je zamolila za potporu zahtjevima te udruge o konverziji kredita u francima u kune po početnom tečaju i početnoj fiksnoj kamatnoj stopi.

Udruga u javnom pismu poziva predsjednicu države da ispuni svoje predizborno obećanje o konkretnim mjerama i da se javno zauzme za interese oštećenih dužnika s kreditima u francima, a sukladno zajedničkom sporazumu od 8. siječnja, odnosno prije drugog kruga predsjedničkih izbora.

U pismo se ističe kako je pohvalno što je predsjednica već ispunila jedno obećanje iz tog sporazuma - na ocjenu ustavnosti uputila odredbe Ovršnog zakona, a u Udruzi se nadaju da će ispuniti i sva ostala obećanja iz sporazuma.

Tako očekuju kontinuirano javno djelovanje predsjednice i zauzimanje za rješenje problema obespravljenih i socijalno ugroženih građana koji su prema pravomoćnoj sudskoj presudi oštećeni zbog nezakonitog ugovaranja kredita, a očekuju i njeno zalaganje za proglašenje moratorija na ovrhe za stambene i hipotekarne kredite dok se ne riješi pravno pitanje zakonitosti ugovora u pojedinim slučajevima.

Pregršt molbi i zahtjeva

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Iz Udruge Franak od predsjednice Grabar-Kitarović uz ostalo očekuju i zahtijevanje povrata preplaćenih sredstava sukladno etičkom kodeksu banaka i njihovoj društvenoj odgovornosti, ne tjerajući građane u duge i iscrpljujuće pojedinačne pravne sporove, a očekuju i imenovanje članova udruga, primjerice udruga Franak, Blokirani itd., u Savjet za gospodarstvo (na volonterskoj osnovi).

Javno zauzimanje za izmjene Zakona o potrošačkom kreditiranja u smislu uvođenja jasne metodologije izračuna kamatne stope za sve kredite te zauzimanje za ograničenje visine kamatnih stopa na hipotekarne kredite u švicarskim francima, također su točka na koju podsjećaju iz Udruge Franak.

Predsjednicu države pozivaju i da prihvati pokroviteljstva i inicira međunarodne konferencije i stručne skupove u suradnji s Udrugom Franak i drugim zainteresiranim udrugama, primjerice u ožujku konferencije na temu nezakonite ugovorne odredbe o kamatnoj stopi i valutnoj klauzuli CHF.

Iz Udruge Franak mole predsjednicu Republike i da podupre njihove zahtjeve prema HNB-u, bankama i Vladi.

"Radi se o konverziji kredita u švicarskim francima u kune po početnom tečaju i početnoj fiksnoj kamatnoj stopi. Ostali zahtjevi su sadržani u sporazumu. Ukoliko iskoristite svoje ovlasti o sazivanju izvanredne sjednice Vlade, pozivamo Vas da na dnevni red svakako stavite gorući problem oštećenih dužnika u slučaju kredita u švicarskim francima", zaključuje se u javnom pismu Udruge Franak predsjednici Republike.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara