Udruga Franak prijavila Poreznoj četiri viceguvernera HNB-a zbog sumnjive imovine!

Udruga Franak prijavila Poreznoj četiri viceguvernera HNB-a zbog sumnjive imovine!

Foto: Hina

UDRUGA Franak podnijela je prijavu Poreznoj upravi za provjeru imovine dužnosnika Hrvatske narodne banke, i to viceguvernere Damira Odaka, Tomislava Presečana,  Bojana Frasa i Vedrana Šošića, priopćili su iz Udruge.

Udruga Franak smatra da se u njihovim imovinskim karticama može primijetiti nesrazmjer imovine i primanja te pozivaju Poreznu upravu na djelovanje.

"Hrvatska narodna banka je institucija koja treba štititi interes svojih građana, a umjesto toga štiti interese poslovnih banaka. Sada postavljamo pitanje, temeljem uvida u njihove imovinske kartice, jesu li se prvo pobrinuli za svoj interes i kada će dobrobit građana doći na red?“, navode iz Udruge Franak i dodaju kako je Hrvatska narodna banka dužna transparentno poslovati pred svojim građanima.

Važno je provjeriti porijeklo imovine

Na podnošenje prijave, kako navode, potaknuli su ih medijski napisi o imovini pojedinih dužnosnika.

"U visokim društvenim krugovima kruže glasine o nadimku 'Mister 5%' kojeg je viceguverner Damir Odak stekao prilikom rada u OTP banci u Zadru na radnom mjestu predsjednika Uprave istoimene banke, gdje je navodno odobravao kredite pravnim i fizičkim osobama bez provjere kreditne sposobnosti, uz nezakonitu proviziju od 5-10% od iznosa kredita“, navodi se u priopćenju Udruge Franak.

"Predstavnici Udruge Franak smatraju da je izuzetno važno provjeriti porijeklo imovine odgovornih osoba, pogotovo tamo gdje je nesrazmjer imovine  i primanja uočljiv, te tamo gdje postoji opravdana sumnja da je došlo do zlouporabe položaja u instituciji koja, očigledno, već duže vrijeme ne štiti interese svojih građana", zaključuje se u priopćenju.
 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara